publicspace_5F00_06Centar za suvremenu kulturu u Barceloni od 2000. godine organizira dodjelu Europske nagrade za urbani javni prostor, koja se od tada dodjeljuje svake dvije godine. Cilj je nagrade priznavanje i promicanje aktivnosti koje poboljšavaju javni prostor u europskim gradovima.

Prijave se primaju do 29. siječnja 2010., a sudjelovati mogu projekti završeni tijekom 2008. i 2009. godine, a ako se radi o opsežnijim projektima mogu biti i još uvijek u realizaciji. Poželjno je predstaviti intervencije koje imaju veze s kreiranjem novih urbanih prostora te su utjecale na život lokalne zajednice.

Žiri će uzimati u obzir razne aspekte, među kojima su eksplicitno urbani karakter intervencije, primjerenost intervencije zahtijevanim funkcijama javnog prostora, od onih izravno povezanih s okupacijom od strane građana, preko onih koji pripadaju kolektivnom imaginariju, doprinos projekata u domeni poboljšanja okoliša, u promociji javnog prijevoza i inovaciji u tretmanu javnih instalacija, energetskih izvora i urbanog otpada, stupanj participacije građanstva i angažmana u konceptu...

Od hrvatskih projekata splitska Riva studija 3LHD bila je finalist  za dodjelu ove nagrade prije dvije godine.

Pobjednik 2008. godine bio je Barking town square  u Londonu autora muf architecture/art i Allford Hall Monaghan and Morris.

 

 

Izvor: Pogledaj.to

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17