zeleznjak_238196S1U posljednja dva mjeseca cijene građevinskih zemljišta po gotovo cijeloj Hrvatskoj u blagom su padu od četiri posto.

 

Iako cijena građevinskog zemljišta u gradu Zagrebu bilježi pad cijene od 1,7 posto, u usporedbi s ostalim županijama i dalje je znatno viša te iznosi 228 eura po metru četvornom. Podaci su to portala Crozilla.com koji je proveo istraživanje o cijenama građevinskog zemljišta po hrvatskim županijama.

Pad od četiri posto
Pad cijene od 3,7 posto bilježe zemljišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje u prosjeku trebate izdvojiti 155 eura za metar četvorni građevinskog zemljišta, a u Primorsko-goranskoj županiji pad cijena zemljišta još je veći, odnosno 5,5 posto, te prosječna cijena građevinskog zemljišta iznosi 119 eura po metru četvornom.
Zadarska županija pak bilježi porast od 0,7 posto, što znači da je cijena u prosincu nešto viša nego u listopadu i u prosjeku iznosi 139 eura po metru četvornom. Cijena građevinskog zemljišta u Zagrebačkoj županiji u odnosu na listopad bilježi pad cijene od 4,1 posto, što znači da prosječna cijena građevinskog zemljišta u prosincu iznosi 116 eura.

Lokacija najvažnija
No, cijene građevinskih zemljišta u Hrvatskoj još su prilično nerealne, a prema podacima portala Crozilla.com najskuplje građevinsko zemljište u Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu i košta čak 3315 eura po četvornom metru. Uz to zemljište na Trešnjevci, vrlo skupo je i zemljište na Mejama u Splitu koje po kvadratu stoji 900 eura, a neznatno jeftinije je zemljište u Kostreni kod Rijeke, gdje kvadrat stoji 802 eura.
Kako je lokacija kod građevinskih zemljišta jedan najvažnijih faktora, razlike u cijeni puno su vidljivije nego kod kuća i stanova.
Naime, već za 3 eura po kvadratu moguće je kupiti zemljište u Lici, Slavoniji i ostalim ruralnim, obično loše povezanim, dijelovima Hrvatske. Jeftino zemljište moguće je dobiti i u Zagrebu, a riječ je o zemljištu u Brezovici, gdje parcela stoji oko 30 eura po metru četvornom.

Vrbovec najjeftiniji
Tijekom prosinca u Zagrebačkoj županiji prosječna cijena građevinskog zemljišta iznosila je 116 eura po metru četvornom, što predstavlja pad od 4,1 posto u odnosu na listopad. U centru Samobora nalazi se najskuplje zemljište u toj županiji i stoji 628 eura po metru četvornom, dok je Vrbovec najjeftiniji, pa građevinsko zemljište možete naći za 3 eura po metru četvornom.

 

 

Izvor: Jutarnji.hr

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17