zgrada1Predviđanja za sektor graditeljstva u Hrvatskoj ni u jednom segmentu nisu nimalo optimistična, pa bi 2010. godina mogla biti jedna od najgorih u novijoj hrvatskoj povijesti.


Smanjena su sredstva u proračunu za infrastrukturu, kamate su visoke, kreditiranje stanovništva i  gospodarstva je slabašno, prodaja stanova mala ili nikakva, pritjecanje stranog kapitala usporeno i vrlo selektivno. Razloga za pesimističnu sliku je i previše, piše Slobodna Dalmacija.

Najpogođenija pri tome trebala bi biti stanogradnja, koja se nalazi u pravoj pat-poziciji. Kupci se plaše gubitka posla i promjenjivih kamatnih stopa, a srednje i manje građevinske tvrtke neće tako lako investirati novac u projekte s nepoznatim ishodom, barem do faze u kojoj će biti jasnije kad bi tržište njihov finalni proizvod moglo apsorbirati. Sve to događa se u situaciji kad je tržište naprosto zasićeno gotovim, a neprodanim stanovima.

Ne postoji precizan podatak, ali s velikom sigurnošću može se govoriti o barem 13.000 stanova, čime je, uzgred rečeno, zaleđeno i oko 300 milijuna kuna od nenaplaćenog PDV-a. Jedna od posljedica takvog stanja je i pad cijena nekretnina, koji je sve teže kontrolirati. Isti trend treba očekivati i u godini koja dolazi.

Kao i dosad, sniženja neće biti toliko neposredno vidljiva iz medija i ponude agencija, ali će se popusti sigurno i dalje nuditi u neposrednim pregovorima s kupcem. Kupci su ti koji diktiraju cijenu. Koliko i dokad će cijene padati, svima je najvažnije pitanje.

Odgovor, naravno, nije jednoznačan. Dok nas mnogi agenti uvjeravaju kako prostora za pad cijena više naprosto nema, jer su investitori već na pragu rentabilnosti, drugi, poput stručnjaka uvaženog King Sturgea, ističu kako je izvjesno da će trend smanjenja cijena nekretnina potrajati cijelu 2010. godinu. Takva procjena temelji se na čistoj logici - dok se ne apsorbira višak stanova, nema ni promjene trenda.

Još radikalniji u takvoj procjeni je Irhad Miheljić, član uprave Grawe Nekretnina, koji najavljuje da će 2010. biti godina velikog triježnjenja.
- Investitori i banke će se konačno “urazumiti”, shvatiti da su zlatna vremena zauvijek prošla, i da će morati ići i ispod nabavne cijene da bi prodali portfelj.

- Kako su burzovni investitori upali u minuse, tako će i investitori u nekretnine morati pogledati istini u oči i pristati na ozbiljne minuse. Poslovanje nekretninama nije izolirano područje bez ikakvog rizika - kaže Miheljić.
Takav scenarij, kojemu su skloni i mnogi drugi stručnjaci, doveo bi do pokretanja gospodarstva, doduše na teret investitora i bankara koji su dosad u poslu s nekretninama znali samo za dobit, piše Slobodna Dalmacija.

Situacija bi se mogla pokrenuti s mrtve točke i kad bi država i lokalna uprava provele mjere, već najavljivane, poput uvođenja poreza na neizgrađeno zemljište, smanjenje vodnih i komunalnih doprinosa te državno sufinanciranje kamatne stope.

Još ništa od toga nije napravljeno, pa je to priča koja vjerojatno neće obilježiti ni 2010. godinu. Vjerojatnije je očekivati da će teška godina uzdrmati građevinski sektor, da će manji igrači nestati s tržišta i da će cijene nekretnina i dalje padati. Kao i u dućanu, do kraja zaliha.

 

 

 

Izvor: SEEbiz.eu

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17