yokohama_port_terminalSvjetski poznati arhitektonski ured FOA; Foreign Office Architects, raspušta se jer se njegovi osnivači i supružnici Farshid Moussavi i Alejandro Zaera-Polo razvode, objavio je arhitektonski internetski portal BuildingDesign (BD).


FOA je osnovana 1995. godine, sjedište joj je u Londonu, a bave se urbanističkim planiranjem, arhitekturom i unutarnjim uređenjem za javni i privatni sektor. Naziv ureda - Foreign Office Architects - referira se na porijeklo osnivača, naime Farshid Moussavi (1965.) rođena je u Iranu, a Alejandro Zaera Polo (1963.) u Španjolskoj. Par se upoznao dok su radili za Koolhaasov Office for Metropolitan Architecture i ubrzo su osnovali svoj ured, koji se sada zatvara nakon 14 godina rada. U tom s razdoblju dobili nekoliko RIBA-inih nagrada i nagradu na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2004. godine. Proslavili su se projektom Međunarodnoga lučkog terminala u Yokohami, kojim su predstavljali Veliku Britaniju na 8. venecijanskom arhitektonskom bijenalu 2002. godine i za koji su dobili nagradu Enric Miralles.

FOA je uključena u multinacionalni konzorcij zadužen za izradu masterplana kojim se London nadmetao za domaćina Olimpijade 2012. godine. Trenutno im se izvodi ili dovršava niz projekata, među njima Ravensbourne College u blizini Arene 02 u Greenwichu, Muzej suvremene umjetnosti u Clevelandu, Centar Maggie za pacijente oboljele od raka u Newcastleu, kao i niz zgrada u Španjolskoj, Britaniji, Južnoj Koreji i Maleziji.
BD saznaje da se FOA zatvara jer ni jedno od supružnika, koji su i jedini partneri u uredu, nije htjelo prodati drugome svoje udjele. Umjesto toga oboje će osnovati samostalne prakse u Britaniji, a BD nagađa da će oboje vrbovati i neke od tridesetak zaposlenika koliko ih je FOA imala.
Ni Zaera-Polo ni Moussavi nisu bili dostupni za komentare.

farshid_moussavi

alejandro_zaera_polo

 

 

Izvor: Pogledaj.to

 

 


logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17