solarpanelsNa međunarodnom skupu o klimatskim promjenama u Kopenhagenu mnogo se govori o alternativnim izvorima energije. Neki od tih izvora –  vjetar, sunce, biomasa ili geotermalna energija –  su obnovljivi, te smanjuju potrebu za uvoznom naftom, plinom ili ugljenom. Međutim, mnogi vjeruju da će još dugo vremena proći prije nego što će ovi izvori energije postati raširena alternativa fosilnim gorivima.

 


Većina analitičara energiju iz ne-fosilnih goriva smatra dopunom, ali ne i zamjenom za tradicionalne izvore energije. Iako se razvoj takvih izvora brzo širi, oni podmiruju manje od jedan posto energetskih potreba Amerike. U nedavnom govoru u Institutu za politiku James A. Baker, na Sveučilištu Rice u Houstonu, Richard Jones, zamjenik direktora Međunarodne agencije za energiju, ovako je procijenio buduću ponudu i potražnju energije:

Richard Jones

Sve više modernih tehnologija koristi obnovljivu energiju. No, njihov udio u ukupnoj energetskoj potrošnji danas je tako malen da će do 2030. godine činiti tek dva posto ukupne energetske potrošnje u svijetu.
No, neki ekološki osviješćeni gradovi anveliko koriste čistu energiju. Austin, glavni grad Teksasa, oko desetinu svoje električne energije crpi iz vjetrenih turbina u zapadnom dijelu te države. Roger Duncan, direktor tvrtke Austin Energy, o tome kaže:


Roger Duncan

Između 10 i 12 posto naše energije dolazi iz obnovljivih izvora, a ostatak iz ugljena, nuklearne energije i plina. Do 2020. želimo koristiti 30 posto obnovljive energije.

Veći dio proizvodnje električne energije u Austinu, međutim, I dalje će ovisiti o fosilnim gorivima poput ugljena i prirodnog plina, i to još desetljećima. No, Roger Duncan kaže da uz sve više cijene, prognoze za obnovljive vrste energije izgledaju bolje: Fosilna goriva danas su jeftina, no s vremenom će postati skuplja zbog ograničavanja ugljika u ispušnim plinovima. S druge strane, neki izvori obnovljive energije danas su skupi, ali će njihova cijena uskoro početi padati.

No, barem jedan dio troška obnovljivih izvora energije otplaćuje se državnim subvencijama, koje su po proizvedenoj jedinici energije daleko izdašnije od subvencija za naftu, plin i ugljen. Međutim, ekonomist iz Instituta Baker, Ken Medlock, kaže da to ima smisla jer fosilna goriva neće biti na raspolaganju zauvijek. No, Ken Medlock dodaje da bi država pritom trebala zauzeti drugačiji pristup.


Ken Medlock 

Ken_MedlockAko vlada usmjeri financiranje na istraživanje i razvoj – umjesto na uvođenje tehnologije koja još nije dovoljno uznapredovala - mislim da ćemo, dugoročno gledano, biti puno uspješniji na području obnovljive energije.
U desetljećima koja dolaze, kaže Medlock, Sjedinjene Države moći će koristiti takozvano ‘tranzicijsko gorivo’ – prirodni plin kojega ima u izobilju, a koji je 50 posto čišći od ugljena. No, brzi napredak u učinkovitosti solarne energije, dodaje Medlock, mogao bi taj vremenski okvir smanjiti, jer solarna će energija na kraju prevagnuti. Ken Medlock i drugi stručnjaci tvrde da i za fosilna goriva i za obnovljivu energiju postoji alternativa, a to je - štednja energije putem ekonomičnijih automobila, kvalitetnije gradnje kuća, stanova i poslovnih prostora, te efikasnijim nadzorom energetske potrošnje.

 

 

Izvor: Glas Amerike

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17