05009285_400Organizatori prosvjeda održanih u subotu (12.12.) u Kopenhagenu na kojem je sudjelovalo 100.000 osoba, predbacuju danskoj policiji nepoštivanje ljudskih prava. Policija je naime "nasumce" uhitila gotovo tisuću osoba.


Pod geslom "Dosta je bilo riječi, sada su na redu djela“, u središtu se Kopenhagena u subotu (12.12.) ispred zgrade Parlamenta okupilo gotovo 100.000 osoba. S ovako velikom brojkom u glavnom gradu Danske, kako javljaju iz policije, skoro nitko nije mogao računati. Kako je rekao jedan kopenhaški čuvar reda: "Ovdje smo već mnogo puta imali velike prosvjede, pretpostavljali smo da će iz zemlje i iz  inozemstva doći oko 50.000 ljudi, no s dvostrukim brojem stvarno nitko nije računao."

Prosvjednici koji su došli iz svih zemalja Europe ali i izvan nje, ovim su demonstracijama željeli izraziti svoje nezadovoljstvo politikom zaštite okoliša kao i nedovoljnom pomoći siromašnim zemljama koje više od onih razvijenih, osjećaju negativne posljedice klimatskih promjena. Isto tako, oni od sudionika summita o klimi traže odnosno očekuju novi, dugoročni sporazum u svezi zaštite klime koji bi zamijenio Protokol iz Kyota.


Među predstavnicima i članovima oko 500 različitih organizacija za zaštitu okoliša, sindikata, organizacija za poštivanje ljudskih prava, našao se i veliki broj predstavnika humanitarnih i crkvenih organizacija. Od poznatih imena u Kopenhagen su stigli i indijski aktivist Vandana Shiva, novi šef Greenpeace-a, Kumi Niadoo kao i poznata danska manekenka Helena Christens.


Slomljena čeljust danskog policajca
No kako navodi danska policija, među prosvjednicima je bilo i oko tristotinjak pripadnika nasilničke skupine "Crne kutije" ("Black blocs“) koji su relativno brzo nakon početka mimohoda u središtu Kopenhagena počeli na obližnje izloge kao i na prozore Ministarstva vanjskih poslova bacati kamenje. Jedan je pogodio i danskog čuvara reda koji je tako zadobio teške tjelesne povrede, između ostalih, slomljena mu je i čeljust.
Kako je u nedjelju (13.12.) objasnio glasnogovornik policije: "Kako bismo spriječili daljnje širenje nasilja morali smo krenuti u akciju i uhititi veliki broj prosvjednika."
Organizacije za zaštitu ljudskih prava predbacuju danskoj policiji da su tijekom akcije uhićenja, uhitili i veliki broj nedužnih. Osim toga, prije nego što su odvedeni u policijsku stanicu uhićeni su zavezanih ruku bili prisiljeni nekoliko sati sjediti na cesti, na izuzetno niskoj temperaturi.


Isprika danske policije
Glasnogovornik policije je u nedjelju (13.12.) izjavio kako "im je žao ukoliko je među uhićenima bilo i mirnih prosvjednika“. Isto tako, u policiji su objasnili da "se dugo čekanje na hladnoći nažalost nije moglo spriječiti budući da su i oni sami bili iznenađeni tolikim brojem demonstranata“. Drugim riječima, policija u Kopenhagenu se očito našla pred logističkim problemom, te dok se nije riješilo pitanje organizacije kamo s tolikim brojem ljudi, prošlo je nekoliko sati.
U međuvremenu je većina prosvjednika opet puštena na slobodu. Prema posljednjim informacijama u policijskim postajama zadržano je još svega 13-ero osoba.
Unatoč izbijanju nasilja i spomenutoj policijskoj akciji, danska predsjednica Konferencije o klimi Connie Hedegaard proglasila je ove prosvjede uspješnima. Kako je rekla: "Između pedeset do sto tisuća sudionika ovih demonstracija predalo mi je svoje pismene zahtijeve, odnosno očekivanja od Konferencije koje ću ja predati dalje.“

 

 

Izvor: dw-world

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17