i-plast-zimskivrtAko u vašem dvorištu postoji kutak omeđen živicom i zaštićen od vjetra, u njemu možete stvoriti idealano mjesto za provođenje prohladnih dana s obitelji i prijateljima.

Krajem prošlog stoljeća zimski vrtovi doživjeli su vrhunac svoje popularnosti kao prostori za uzgoj biljaka i slične aktivnosti. Otad se mnogo toga promijenilo, pa su tako i zimski vrtovi postali prostor u kojem provodimo vrijeme tijekom cijele godine.

Zimzelene biljke i zimsko cvijeće učinit će vaš zimski vrt izgleda živo. Prostor možete definirati dramatičnom, rustikalnom sjenicom koju možete kupiti na mnogim mjestima. Drvo od kojeg je izrađena već je tretirano zaštitnim lakovima tako da ga ne trebate bojati, a sjenicu je moguće sastaviti u vrlo kratkom vremenu. Ako se odlučite svoj zimski vrt ostakliti, imajte na umu da ćete konstrukciju morati uskladiti s ostalim objektima.

Da biste svoj zimski vrt zaista učinili rajskim mjestom u zimskim mjesecima, pomoći će vam različite biljke. Iako npr. cvjetovi kukurijeka (Helleborus niger) ljeti djeluju pomalo izgubljeno u šarenilu boja ostalih biljaka, njihovi cvjetovi u zimskim mjesecima izgledaju dragocjeno i osvježavajuće.

Ipak, da biste u zimskom vrtu stvorili dojam ljepote, treba pažljivo izabrati biljke i predvijeti plan njihove sadnje, a prije svega treba se naoružati strpljivošću. Stabla lješnjaka, npr., izgledaju savršeno u veljači. Ali ostatak vremena nemaju mnogo za ponuditi onima kojima je važan izgled.

Zimski vrt slika je znanja i vještine vrtlara. Nije u pitanju samo nasumična sadnja šarenih biljaka koje će unijeti živost u zimsku bjelinu. Radi se o vještini biranja i pozicioniranja svake biljke kako bi se ona pokazala u svoj svojoj raskoši bez da „ometa“ druge biljke. Potrebno je znati koje biljke treba obrezati i očistiti na kraju ljeta, a koje ne. Mnoge je ukrasne trava i trajne biljke najbolje ostaviti tamo gdje jesu i pustiti da im mraz i snijeg daju novu „konstrukciju“.

Druga važna stvar kojoj treba posvetiti posebnu pažnju je rasvjeta zimskog vrta. Osvjetljavanje vrta noću neće ga samo učiniti pristupačnim i korisnim zimi, nego će mu dati i posebnu ljepotu. Rasvjeta može biti postavljena pod kutom koji će najbolje istaknuti strukture stabala i grana, a možete postaviti i reflektore koji će napraviti zanimljivu igru svjetla i sjene.

Ne mogu si svi priuštiti zimski vrt. Nedostatak financija ili prostora za zimski vrt nije opravdanje za zapostavljanje svog otvorenog vrta i nevođenje brige o biljkama u njemu tijekom zime.

zimskivrt

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17