lampeNoviteti na tržištu opreme unutarnjih prostora mijenjaju se vrlo brzo, te je teško biti u potpunosti dosljedan svemu što se nameće kao trend. Ipak, trendovi, osim samog dizajna, boja i materijala, predstavljaju i nove koncepcije stanovanja koje su redovito usklađene s vremenom u kojem živimo. Užurbanost, pomanjkanje stambenih kvadrata u odnosu na stvarne potrebe, mogućnost jednostavnog održavanja te maksimalna udobnost nameću trendove suvremenog stanovanja. Ukoliko se trend promatra kao stil života prilagođen stvarnim potrebama, onda on zaslužuje dosljednost, a sam način njegovog pretvaranja u djelo može biti u različitim stilovima, materijalima ili bojama.

Najnoviji trendovi u opremanju dnevnog boravka izraziti naglasak stavljaju na udobnost, mobilnost i višefunkcionalnost. To su svakako poželjne karakteristike koje osiguravaju bolju kvalitetu stanovanja. Tako interpretirani i prihvaćeni trendovi poželjni su i preporučljivi za prostor u kojem najviše boravimo, družimo se i opuštamo.
kamin
Najnovije koncepcije stanovanja spavaćoj sobi pridružuju dodatne sadržaje osim samog spavanja i odmaranja. Integrirani prostor garderobe, TV uređaj, police za knjige, radni stol, sofa za odmaranje, sprave za vježbanje, kao i mnogi drugi elementi, postaju sastavni dio ovog prostora. Spavaća soba postaje mjesto aktivnog događanja, a samim time iskorištenost prostora i sadržaja unutar zadane kvadrature postaje kvalitetnija.

Ovakva su rješenja osobito praktična u manjim stanovima gdje se prije nastojalo stvoriti odvojeni prostor za smještaj kreveta. U takvim koncepcijama on postaje ravnopravan element opremanja te se funkcije dnevnog boravka i spavaće sobe preklapaju. Bez dodatnih pregrada te logičnom i atraktivnom postavom elemenata, prostor ostaje nenarušen u svojoj stvarnoj veličini, prozračnosti i prirodnoj osvijetljenosti.

Moderne kuhinje su i dalje prostor za pripremanje hrane, ali zbog svojih iznimnih estetskih vrijednosti i dekorativni element koji nikako ne treba skrivati, već istaknuti u prostoru. Takve kuhinje prerastaju preko integrirane blagovaonice u prostor dnevnog boravka te se ponovno javljaju izvanredne mogućnosti za maksimalnu iskoristivost i povezanost prostora. Na ovaj su način pojačani prostorni doživljaji, a ukućani se drže na okupu bez obzira na aktivnost koju trenutno obavljaju – bila to priprema objeda, odmaranje ili rad.
kuhinja
Osim logičnih i prihvatljivih koncepcija stanovanja, trendovi nude stilove uređenja, boje, materijale, vrstu rasvjete... Igra trendovima zasigurno je atraktivna, ali mnogima nedostupna. Ne patite za doslovnim praćenjem trendova u dizajnerskom smislu jer ih ne možete osigurati u vlastitom prostoru zbog manjka kvadrata ili financijskih sredstava. Trend uvijek možete provući kroz detalje – boje pojedinih zidova, ukrasne predmete, rasvjetna tijela, prostirke, prekrivače, jastučiće ili zastore. Takve ćete elemente puno jednostavnije i jeftinije prilagoditi trendu nego, primjerice, garnituru za sjedenje ili stol i stolice za blagovanje.
dnevna
Trendove ne slijedite u slučaju kad u njima niste prepoznali stvarne vrijednosti koje podižu kvalitetu stanovanja ili vizualne efekte u prostoru. Opremanje stambenog prostora koji će služiti prvenstveno za pokazivanje drugima, a ne za osobno uživanje u potpunosti je besmisleno. Trend uvijek birajte zbog sebe, a ne zbog drugih.

Dobro razmislite o bojama, materijalima i ambijentu u kojem se osjećate ugodno i opušteno. Bez obzira na trendovske smjernice, odaberite elemente opreme interijera koji su u skladu s vašom osobnošću i stvarnim željama. Zapamtite – rustikalna kuhinja može biti opremljena i organizirana u skladu s trendovskim koncepcijama stanovanja, kao što i trendovski materijali i boje mogu biti primijenjeni u stilskim izvedbama koje možda nisu dio aktualnog trenda.


Izvor: tportal.hr

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17