kamen2Oblaganje zidova kamenim oblogama prilagođeno je i unutarnjim i vanjskim prostorima. Kamen lijepo izgleda, lako ga je postaviti, prirodan je i poželjan materijal u uređenju životne  okoline. Pravi kamen je skup i, usprkos modernoj tehnologiji i raznolikosti ponude na tržištu, većini ljudi je nedostupan. Zbog toga, sve popularnije postaju obloge od dekorativnog kamena.

 

 

Prirodni ili umjetni kamen
Dekorativni kamen može biti prirodan ili izrađen od umjetnih materijala. Kako dekorativne kamene obloge na prvo mjesto stavljaju izgleda kamena, tako se one prirodne izrađuju od površinskog dijela kamena. Odnosno, pokušavaju se zadržati prirodna struktura i nijanse prirodnog kamena, mogli bismo reći da prirodni dekorativni  kamen predstavlja lice kamena. Umjetne kamene obloge izrađuju se od različitih materijala, ali pokušavaju što vjernije dočarati izgled prirodnog kamena. Kalupi pomoću kojih se  izrađuje umjetni dekorativni kamen lijevaju se prema obliku prirodnog kamena. Umjetne obloge uglavnom su izvrsne kvalitete, postoji širok izbor tekstura i boja, te zadovoljavaju  najviše arhitektonske i dizajnerske kriterije.

Postavljanje kamenih obloga
Kamene obloge moguće je postaviti na bilo koju podlogu: neobrađeni zid, žbuku i sl. Površina na koju se postavlja obloga od kamena mora biti čvrsta, stabilna i čista. Prije postavljanja kamenih obloga potrebno je s podloge odstranitisve tragove boje, masti ili drugih nečistoća, te oštećene dijelove žbuke. Ako je potrebno, na podlogu se postavlja i impregnacija. Prirodni kamen obično ima glatku pozadinu pa se oko njegovog postavljanja treba više potruditi. Umjetne  obloge uglavnom imaju hrapavu i izbrazdanu pozadinu koja olakšava postavljenje i prijanjanje. Nakon pripreme površine na koju se postavlja kamen, priprema se ljepilo. Ljepilo se nanosi na podlogu (jako suhe podloge potrebno je navlažiti jer tad ljepilo bolje prijanja), a zatim se postavlja kamen. Nakon što se ljepilo osuši kamen se fugira i čisti. Ukoliko se  pridržava uputa proizvođača kamene obloge, cijeli postupak postavljanja dekorativnih kamenih obloga može izvesti i osoba koja nije „pravi“ stručnjak.

kamen1

Kamen u interijeru
Iako se  kamen uglavnom povezuje s mediteranskim stilom uređenja interijera, moguće ga je, u prirodnom ili umjetnom izdanju, ukomponirati i u moderne prostore. Arhitekti često naglašavaju  da kamen u modernim interijerima donosi dašak prirode i čini prostor „humanijim“. Ipak, ne treba pretjerivati s upotrebom kamena. Bit će dovoljno obložiti jedan zid ili dio zida kamenim  oblogama. Zidove obložene kamenom potrebno je osloboditi suvišnih detalja, poput slika, zrcala i satova. Iznimka od ovoga su zidne lampe. Mozaik koji stvara površina kamena,  stvorit će, u kombinaciji s rasvjetom, zanimljivu igru svjetla i sjene. Kamen se odlično kombinira i sa staklenim površinama.

Cijena
Cijene kamenih obloga na tržištu nisu niti pribložno  usklađene. Odlučite li se na kamene obloge u svom domu, svakako preporučujemo obići što više ponuđača, jer je moguće pronaći kvadrat kvalitetne obloge i po duplo nižoj cijeni od one drugog proizvođača. Umjetne kamene obloge višestruko su jeftinije od pravog kamena, a manji su i troškovi postavljanja, odnosno pripreme podloge za postavljanje umjetnih  obloga. Kamen je vječan. U to se lako uvjeriti. Dovoljno je samo pogledati grčke i/ili rimske hramove. Kako bi „vječni“ detalji Vašeg doma bili što ljepši i usklađeni s ostatkom prostora,  prije postavljanja kamenih obloga ili drugih detalja od kamena, posavjetujte se sa stručnom osobom koja će Vaše zamisli i ideje znati razviti i realizirati ne narušavajući postojeći prostor.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17