keramike1Keramičke elemente je danas nemoguće ne pronaći u bilo kojem domu. Bile u pitanju sanitarije, podne ili zidne obloge, keramika je laka za održavanje i gotovo neuništiva. To ju čini  idealnim materijalom s mnogo primjena u uređenju interijera.

 

 

Povijest upotrebe keramičkih pločica
Razvoj keramičkih materijala moguće je pratit još od paleolita (starijeg kamenog doba) i pojave najstarijih kultura. Čovjek je oduvijek težio tome da si stvori ugodan i udoban prostor za život. Keramičke pločice se za uređenje životnog prostora koriste već više od četiri  tisućljeća. U nekim od najstarijih piramida na svijetu, te u babilonskim i starim grčkim gradovima pronađeni su ostaci površina prekrivenih keramičkim pločicama. Dekorativne pločice  pojavile su se na Bliskom Istoku, gdje su dugo vremena bile dostupne u više različitih uzoraka nego igdje u svijetu. U Perziji je dizajn dekorativnih pločica doveden gotovo do  savršenstva. Europljani su keramičke pločice počeli koristiti tek krajem 12. stoljeća. U Španjolskoj i Portugalu, te u renesansnoj Italiji keramičke pločice su postale poželjan dekorativni  detalj bogatih domova. Mnoge europske crkve iz 13. i 14. stoljeća su popločane ukrasnim pločicama, a Nizozemska je u 17. i 18. stoljeću postala važno središte za trgovinu  keramičkim pločicama. U 19. stoljeću u Britaniji počinje masovna proizvodnja keramičkih pločica zbog čega njihova popularnost još raste. U Francuskoj i Španjolskoj u to vrijeme se  pločice počinju postavljati i na zidove i krovove. Masovna proizvodnja pločica u Engleskoj potaknuta je industrijskom revolucijom, a na prijelazu u 20. stoljeću titulu najvećeg proizvođača preuzela je Amerika. Kad su se počela proizvoditi masovno, pločice su postale dostupne ljudima iz svih slojeva društva, a do danas su ostale gotovo nepogrešiv izbor  za oblaganje podova i zidova u domovima.

keramike2

Postavljanje pločica
U 13. stoljeću izrađivači pločica počeli su izrađivati pločice određenih, standardnih, veličina koje su uglavnom bile  pravokutnog ili kvadratnog oblika. Prije toga pločice su se izrađivale u svim oblicima: okrugle, osmerokutne, peterokutne, trokutaste... Kroz cijelu svoju povijest, pločice su se postavljale ručno i postupak postavljanja pločica zahtjevao je preciznost i vrijeme. I danas, kad postoji mnoštvo novih materijala, i unatoč pokušajima mehanizacije postavljanja  pločica, one se postavljaju na jednak način. Po svemu sudeći, postupak postavljanja pločica neće se u skorijoj budućnosti izmijeniti, te će i dalje zahtijevati ruke, snagu i strpljenje.  Prije samog postavljanja pločica treba razmisliti o dizajnu i rasporedu pločica, jer one moraju prekriti razmještaj instalacija. Za postavljenje podnih pločica najbolje je koristiti  vodootporno ljepilo. Potrebno je paziti na količinu ljepila i površinu na koju ga nanosite kako se ono ne bi osušilo prije nego se pločica zalijepi. Na prvu pločicu se nanese sloj ljepila i  ona se zalijepi na željeno mjesto. Položaj prve pločice odredit će i položaj ostalih, stoga je jako važno prvu pločicu postaviti ispravno i na pravo mjesto. Nakon što se zalijepe sve  pločice, potrebno je oko 24 sata da se ljepilo osuši, nakon čega je potrebno isfugirati prostor između pločica. Nakon što se i fuge osuše, pod je potrebno ispolirati.
keramike3
Osobine  keramičkih pločica
Danas se keramičke pločice izrađuju od pijeska, kaolina i gline, kojih se smjesa peče na 1200°C dok se materijali ne sinteriraju. Sinteriranje pločicama daje  zatvorenu površinsku strukturu i čini ih otpornima na utjecaj vode i vlage. Mogu biti ostakljene ili obojane ili se polagati tako da uzorcima tvore različite mozaike. Keramičke pločice  danas se rabe za oblaganje gotovo svega: podova, zidova, kamina, murala i vanjske fasade na zidovima. Keramika je prizvedena od anorganskih materijala s nemetalnim svojstvima.  bog toga imaju nekoliko svojstava koja ih čine toliko korisnima pri uređenju čovjekova životnog prostora. Jedno od najvažnijih svojstava keramike je njena izdržljivost.  Izdržljivost keramičkih pločica može se podijeliti na kemijsku, mehaničku i termičku izdržljivost. One se ne  heabaju i otporne su na udarce. Također su otporne na utjecaje vlage i kisika, te na njima ne ostaju mrlje od kiselina i organskih otapala (koje se nalaze u sredstvima za čišćenje). Izrstan su toplinski vodič i zato se često koriste kao obloge kod podnog grijanja. (AnE)

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17