Posjetiti dom nekog arhitekta ili dizajnera interijera uvijek je poseban doživljaj. Ipak je riječ o profesionalcima koji prostor vide na drugačiji način od nas, “običnih” ljudi, pa su shodno tome njihovi stanovi ili kuće uvijek prepuni inovativnih, a opet funkcionalnih rješenja.

Kuća Hrvoja Lovoševića, smještena je na velikoj, zelenoj parceli u lijepom dijelu Zagreba i ugodno je osvježavajući kontrast masi natiskanih urbanih vila koje se danas masovno rade diljem grada.

 


Izazovi karijere
Arhitekt se u kuću građenu na početku 20. stoljeća uselio prije desetak godina, a sve ono što profesionalno voli i cijeni primijenio je prilikom njezine adaptacije i uređenja.
Kako je Hrvoju Lovoševiću, kako sam ističe, u karijeri najveći izazov “oživiti” na novi, moderan način stare kuće, a pritom sačuvati najvrednija originalna obilježja te ih posebno istaknuti, taj izazov zadao si je i kada je došao na red uređenje njegova vlastita četiri zida.
Od “stare postave” arhitekt je zadržao stubište izrađeno u crvenom kuliru te određeni dio već ugrađenog namještaja.
- Konzervirao sam najvrednije detalje u kući te ju odlučio proširiti i uz pomoć staklenih stijena otvoriti prema vrtu - rekao je arhitekt i dodao kako se “stara” kuća nalazi na padini, dok je novi dio spušen, čime je dobivena svojevrsna arhitektonska dinamika.

 


Dinamika
Arhitekt priznaje kako je najponosniji na ulazna vrata kuće, koja karakterizira okrugli otvor kroz koji dopire svjetlost, te na neobičnu, u bronci odlivenu kvaku koja ima oblik ženske ruke.
- Kada netko ulazi u moj dom prvo se rukuje s ljepoticom. Nije li to divno? - objasnio je arhitekt inspiraciju za nastanak kvake.
Ulazni prostor kuće svojevrsni je hommage načinu uređenja prostora s početka 20. stoljeća. Karakterizira ga upečatljiv pod od crno-bijelih mramornih pločica te stol i dvije stolice, inače djelo bečkog dizajnera Josepha Hofmana koje je izradio za tvrtku Thonet.
Na ulazni prostor nadovezuje se prostrani dnevni boravak, čijim povišenim dijelom dominira kamin te prekrasan pianino na kojem često zasvira Hrvojeva supruga Maja.
Niz nekoliko stepenica spušta se u drugi, “sniženi” dio boravka u kojem se, uz arhitektove omiljene secesijske detalje, nalazi i bidermajerska komoda te staklena vitrina za sitne antikvitete koje je Hrvoje Lovošević pronašao i kupio u jednom od svojih mnogobrojnih posjeta antikvarnicama.
Bogata smočnica
Uz dnevni boravak nalazi se kuhinja, čije bi dimnezije (kao i opremljenost raznim potrepštinama) poželjeli mnogi restorani. Najzanimljiviji je kuhinjski stol s mramornom pločom na kojem Hrvojeva supruga Maja voli mijesiti tijesto. Domaća, topla atmosfera dodatno je povećana smočnicom s bezbroj mirodija, začina i bogatom zimnicom.
- Dom nikako ne smije biti izlog, već treba biti “životan” - rekao je Hrvoje Lovošević nježno gledajući unuka Nikolu kako razigrano trči kućom.
- Ova kuća je njegova igraonica i to suprugu i mene najviše usrećuje - zaključio je.

 

Izvor: Jutarnji list

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17