toplinski_most_-_betonski_zidToplinski most je manji dio plašta građevine gdje se inače jednoliki toplinski otpor znatno mijenja zbog promjene materijala, promjene debljine plašta ili geometrije građevine.

Toplinski most nastaje kada materijali koji su slabi izolatori dolaze u kontakt i dozvoljavaju toplini da preko njihovog spoja stvori protok. Na slici vidimo jedan primjer toplinskog mosta gdje je zid od cigle presječen betonom, koji je slabiji izolator s manjim toplinskim otporom i kroz koji toplina nesmetano pronalazi put iz unutrašnjosti građevine prema van. Najjednostavniji primjer toplinskog mosta su prozori ili vrata.
Zbog smanjenog toplinskog otpora u odnosu na normalni presjek zida ne samo da toplina odlazi van nego je i temperatura s unutarnje površine zida na toplinskom mostu manja nego na ostaloj površini zida pa se povećava opasnost od kondenzacije vodene pare na unutarnjem dijelu toplinskog mosta.

Borba s toplinskim mostovima po pravilu je jako teška, pa je prevencija najbolja mjera koju možemo poduzeti. Nekada se problemi mogu riješiti postavljanjem dodatne izolacije oko samog mosta, ali u većini je slučajeva rješavanje postojećih toplinskih mostova jako teško. Zbog toga je vrlo važno da se jako pazi u fazi izgradnje objekta jer toplinski mostovi imaju dva glavna razloga nastanaka, greška u projektiranju ili greška u građenju.

Jedan od glavnih razloga toplinskim mostova su greške u izolaciji tijekom gradnje gdje je izolator loše postavljen ili je sam izolator jako loš što dovodi do nesmetanog protoka topline prema van. Česti uzroci toplinskih mostova su i metalni objekti unutar konstrukcije koji greškom štrše kroz izolaciju prema van.

Generalno gledajući toplinski mostovi nisu dobri iz više razloga:

Povećena potrošnje energije

Pojavom toplinskih mostova na građevini potrebno je nadoknaditi toplinu koja je preko mostova otišla u okolinu. Korisnici objekta to rade dodatnim zagrivanjem prostora što povećava potrošnju energije. U novijim zgradama niža temperatura unutarnjeg plašta objekta trebala bi se javljati samo na području prozora. Kod starijih zgrada preporučljivo je da se postavi dodatna izolacija na vanjskoj strani građevine.

Održavanje objekta

Posljedica toplinskih mostova je i kondenzacija pare na unutarnjem dijelu mosta što kao posljedicu ima stvaranje vlažnih područja na zidovima, u ekstremnim slučajevima i plijesni. Sve to povećava potrebu za dodatnim održavanjem objekta jer je zahvaćene površine potrebno sve češće održavati i to prilično skupim sredstvima. Da bi se izbegla kondenzacija na toplinskim mostovima potrebno je osigurati da relativna vlažnost unutar građevine bude na nižoj razini. To se može osigurati na način da se proizvodi manja količina pare, a da se osigura dovoljna izmjena zraka u prostoru.

Komfor unutar objekta

Toplinski mostovi utječu na udobnost objekta na način da će loše izolirani zidovi biti hladni tijekom zime što uz kretanje zraka može dovesti do hladnih propuha. Hladan propuh će dovesti do tijeka niske temperature što će dovesti do smanjenja udobnosti prostora.

Zdravlje korisnika objekta

Jedan od glavnih problema toplinskih mostova je i pojava plijesni koja povećava opasnost od alergija i drugih zdravstvenih problema.

Zbog svega ovoga, gledajući s aspekta efikasnog korištenja energije, toplinski mostovi su jedan od najvećih problema graditeljstva.

Izvor: Predmer.co.rs

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17