nestleNestleov inovacijski centar u Orbeu u Švicarskoj dobio je platinasti LEED certifikat. Zgrade koje posjeduju ovaj certifikat su visoko energetski učinkovite, te nude korisnicima prostora iznadprosječnu udobnost. Pored toga imaju i vrlo malu emisiju ugljikovog dioksida. Da bi ga dobila tvrtka je morala zadovoljiti pet važnih uvjeta zelenog dizajna, a to su: održivost lokacije, gospodarenje vodom, energija i atmosfera, materijali i resursi, te kvaliteta unutarnje okoline.

Centar u Obreu za rashladne sustave koristi otopljeni alpski snijeg. Za navodnjavanje i sanitarnu vodu koristi se kišnica, a za grijanje se koristi čak i para koja se dobiva prženjem kave. Ovakva gradnja predstavlja najbolji primjer međusobnog nadopunjavanja održivosti i inovacije, piše Profitiraj.hr.

I mnoge druge Nesleove zgrade u svijetu imaju LEED certifikate. Nestle Waters America nedavno je dobila deseti zlatni LEEd certifikat u SAD-u. Tvornica Nestle Purina PetCare u Arizoni pomoću 1900 fotonaponskih panela koristi energiju Sunca. U tvornicama koje proizvode Nescafe potrošena zrna kave se recikliraju i s piljevinom i kokosovim ljuskama stvaraju obnovljivu energiju. Na ovaj način smanjuje se upotreba nafte za čak dvije trećine.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) je međunarodni sustav certifikacije zelene gradnje. Utemeljilo ga je Vijeće SAD-a za zelenu gradnju. LEED certifikati potvrđuju da je zgrada dizajnirana na način da poboljšava uštedu vode i energije, smanjuje emisiju CO2 i čini svoju okolinu kvalitetnijom. Postoje četiri nivoa LEED certifikta, a zgrade poput one s početka naše priče, s platinastim certifikatom, imaju najbolju energetsku i resursnu učinkovitost, omogućuju natporosječnu udobnost korisnicima i dramatično umanjuju emisiju ugljikovog dioksida.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17