solarni_krovVodeći stručnjak Allianza, Klaus Schmuck, objavio je analizu obnovljivih izvora energije uzimajući u obzir njihove prednosti i mane.

Brzi porast iskorištavanja solarne energije objasnio je time da je cijena solarne opreme pala uslijed povećanog broja dobavljača, a broj kineskih proizvođača se višestruko povećao. Također, većina kineskih proizvođača proizvodi opremu u skladu s europskim standardima. Nižu cijenu solarne opreme objasnio je i time što na tržištu danas ima više opreme nego potražnje za njom.

Razloge zbog kojih treba investirati u solarnu opremu Schmuck je objasnio na primjeru Njemačke. Cijena koju njemačka vlada nudi za solarnu energiju viša je od one za električnu energiju iz konvencionalnih izvora energije. Zbog toga većina njemačkih korisnika solarne opreme proizvedenu energiju ne koristi za vlastite potrebe nego je prodaje vellikim električnim sustavima, piše portal Energis.ba. Slične tarife postoje i u ostalim europskim zemljama. Pogodna područja za proizvodnju solarne energije i njenu uporabu za vlastite potrebe su sjever Afrike i jug Europe, a proizvodnja električne energije uz pomoć solarnih panela brzo se povećava i u SAD-u.

Ono što Schmuck naglašava kao paradoks je činjenica da su solarni paneli skuplji u zemljama koje imaju mnogo sunčanih sati, npr. u Njemačkoj su skuplji na jugu nego na sjeveru zemlje.

Na što treba obratiti pažnju prilikom instalacije i uporabe solarnih panela?

fotovoltaik2

Prilikom izgradnje objekata solarni se paneli najčešće instaliraju na krov zbog čega je neophodno osigurati čvrstu krovnu konstrukciju, odnosno postojeću konstrukciju ojačati čeličnom građom. Bitan faktor je i odabir lokacije panela. Ovisno o lokaciji na koju će paneli biti postavljeni, razlikujemo dva tipa panela. Prvi je tzv. tanki film koji je manje efikkasan, ali bolji u slučaju difuznog svjetla (npr. u velikim gradovima u kojima ima mnogo smoga). Drugi su klasični paneli koji se izrađuju od monokristalnog ili polikristalnog silicija, imaju bolji učinak, ali isto tako i zahtjevaju direktno osvjetljenje.

Od 7 do 11 godina potrebno je da se pokrije investicija u solarne panele u Njemačkoj. Na jugu Hrvatske to razdoblje je manje zbog više sunčanih sati. Tako je prema nekim proračunima potrebno oko 4 i pol godine za pokrivanje inicijalne investicije u idealnim uvjetima na području Splita (Ekološki centar Vukovar).

Većina proizvođača panela garantira da će njihovi proizvodi i do 20 godina raditi s minimalno 80 posto kapaciteta.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17