1304366864-nw-view-from-madison-528x348Tim koji dizajnira novo sjedište fondacije Bullitt nedavno je otkrio planove prema kojima će biti izrađena vjerojatno najzelenija zgrada na svijetu.

Denis Hayes, direktor Bullitta izjavio je kako će Cascadia Centar trebati čak 40 posto manje energije nego dosadašnji najefikasniji projekti.

- Bit ćemo potpuno otvoreni po pitanju svojeg projekta, a ako ne uspije bit će to velika sramota – dodao je Hayes.

Ova uredska zgrada koja će se prostirati na više od četiri i pol tisuće kvadratnih metara uopće neće koristiti električnu energiju iz gradske mreže i vodu iz gradskog vodovoda. Električnu energiju proizvodit će fotonaponski paneli postavljeni na fasadi i krovu, a pored fotonapona zgrada će koristiti nekoliko drugih inteligentnih tehnološih sustava. Svaki ured u zgradi imat će limit potrošnje energije, a između korisnika prostora bit će omogućeno i „trgovanje“ energijom. Točnije, oni uredi koji troše manje energije moći će svoje viškove prodavati onima čije su potrebe veće.

- Mislim da je ovo trenutno najvažnija zgrada u zemlji. Otvorit će nam potpuno nove vidike – izjavio je jedan od direktora Bullitta, Jason McLennan.

Cascadia centar dio je mnogo većeg projekta, Living Building koji propisuje vrlo stroge zahtjeve za zgrade koje mogu postati dijelom projekta. Jedan od uvjeta je da barem godinu dana mogu biti energetski i vodno neovisne, a svi korišteni materijali moraju zadovoljavati određene standarde.

Lokacija na kojoj Living Building zgrade mogu biti izgrađene mora biti pristupačna pješacima i javnom prijevozu, a mora poticati i promicati i zdrav život korisnika prostora.

Projekt je izrađen u arhitektonskom uredu Miller Hull, a izvedba je povjerena tvrtci Schuchart Construction & PAR Consulting Engineers.

Radovi na izgradnji Cascadia centra u Oregonu već su počeli, a završetak gradnje planiran je za sljedeće ljeto.

CascadiaCenter06

CascadiaCenter05

CascadiaCenter04

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17