boston_treepod1Bez kisika nema života - bar ne za ljude. Dragocjena molekula O2 sve je rjeđi gost većine metropola i smogom zagušenih gradova, no iako smo toga svjesni i dalje nemilosrdno uništavamo svjetske šume. Osim raznih aktivista i grupa za zaštitu okoliša, to, čini se, nikoga previše ne dira.
Kako i bi, kad smo umjesto rješenja problema odlučili izmisliti mehaničku verziju nečega što već postoji i prošli su milioni godina evolucije. Umjetno drveće, napajano električnom energijom pomoću solarnih ploča na vrhu krošnje, trebalo bi pomoći gradovima s izuzetno lošom kvalitetom zraka, piše portal Energis.ba. Populacija Zemlje neprekidno se i ubrzano povećava, gradovi se šire bez dovoljno planiranog mjesta za zelene površine, pa sve više ljudi pati od respiratornih problema, dok okoliš uništavaju kisele kiše. Drveće, koje putem fotosinteze CO2 pretvara nazad u kisik, više ne može držati korak.
Cijela ideja krenula je od natječaja "Boston Treepods 2011.", koji je pokrenut u Massachussetsu, a pod pokroviteljstvom organizacije SHIFTBoston. Prema uvjetima naticaja, "drvo" bi trebalo proizvoditi kisik, ali bez potrebe za sadnjom, zemljom ili zalijevanjem. Stoga su znanstvenici sa Sveučilišta Columbia, pod vodstvom Klausa Lacknera, dizajnirali umjetno drveće koje bi prirodnom trebalo pripomoći u poslu. Uređaj su pomogli dizajnirati Mario Caceres i Christian Canonico iz Influx Studia u Parizu - projekt su nazvali "Boston Treepod Initiative".
Njihovo "drvo" nalikuje postojećoj vrsti zvanoj "zmajeva krv", koja potiče s područja Indijskog oceana. Oblik tog drveta izuzetno je pogodan zbog jakih grana i široke krošnje, na vrhu koje će biti smješteni masivni solarni moduli za napajanje. Ipak, prilikom testiranja uređaja otkriveno je da sami moduli nisu u stanju zadovoljiti energetske potrebe naprave, stoga je tim otišao korak dalje - oko drveta će biti postavljene ljuljačke i klackalice, kao i razne druge sprave za djecu, koje će u procesu korištenja, odnosno pokretanja dijelova, iskorištavati kinetičku energiju ljudi.
"Drvo" će biti izrađeno od recikliranih plastičnih boca, a nalikovat će ogromnim futurističkim svjetiljkama, koje će noću isijavati razne boje. Još uvijek se čeka na financijsku potporu nužnu za izradu prvog prototipa, no u SHIFTBostonu se nadaju kako će prvi primjerak biti "zasađen" već 2012. godine.
boston_treepod2
boston_treepod3
boston_treepod7
boston_treepod8

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17