zemlja_goriViše od dvjesto entiteta, političkih predstavnika i trideset članova Europskog parlamenta sastali su se u gradovima Europske unije gdje su predstavli deklaraciju za energetsku politiku u kojoj se poziva na 100-postotnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora do 2050. godine.
Potpisnici manifesta uključuju razne institucije kao što su industrijske asocijacije, stručnjaci u ovoj oblasti, akademici, sindikati, ekološke organizacije, kao i tvrtke koje ne posluju u energetskom sektoru – koji zajedno zapošljavaju oko pola milijuna radnika.
- Europa hitno treba razviti rješenja za održivi energetski sustav koji bi u cijelosti bio baziran na obnovljivim izvorima energije kako bi se suočili s ekonomskom krizom kao i sa izazovima klimatskih promjena, povećanje ovisnosti o uvozu goriva i porast cijena fosilnih goriva – piše u deklaraciji, koja je predstavljena kao cilj europske energetske budućnosti do 2050.
Potpisnici deklaracije pozivaju Europu da predvodi kao primjer u ovoj oblasti. - Odgovori na današnje izazove ne leže izvan našeg domena - oni leže na dlanovima naših ruku. Promoviranjem energetske efikasnosti i tehnologije obnovljivih izvora energije bit ćemo u mogućnosti da riješimo sigurnost snabdjevanja energijom i suočiti se s izazovima klimatskih promjena, dok ćemo u isto vrijeme stvarati održivu ekonomiju budućnosti uz visoko kvalitetna ‘zelena’ radna mjesta" izjavili su potpisnici deklaracije.
Većina parlamentaraca potvrđuju svoje opredjeljenje za "promoviranjem ekonomije utemeljenu na energetskoj efikasnosti i obnovljive izvore energije za nova ‘zelena’ radna mjesta, promoviranje ekonomskog razvoja i energetske neovisnosti, i ublažavanje klimatskih promjena".
Potpisnici pozivaju Europske lidere da djeluju brzo kako bi ovaj cilj do 2050. godine postao stvarnost za dobrobit svih građana EU, piše portal Energis.ba.  

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17