kuca_drvoProizvođač pasivnih i niskoenergetskih kuća A-hus, energetska tvrtka Vattenfall i Volvo su lansirali projekt 'život jedne tone' koji ima za cilj pokazati, u praktičnom smislu, život s niskim udjelom ugljika.
Cilj tvrtke A-hus je omogućiti široj populaciji pristup niskoenergetskim kućama, bez kompromisa na udobnost, funkcije ili dizajn, piše portal Energis.ba. Energetski efikasnu kuću, koja ima crni krov, solarne ploče na južnoj strani kuće, istaknute okvire oko svakog prozora, 'hvatač' vjetra u ulazu i veliku verandu koja prolazi duž dnevnog boravka, projektirao je arhitekt Gert Wingårdh.
Kuća, koja će biti na prodaju na kraju mjeseca, ima troslojnu izolaciju zidova i minimalno propuštanje zraka. Krov i temelji su također izolirani, a prozori i vrata su izrađeni sa najvećim mjerama ergetske efikasnosti. Izbočeni prozorski okviri pružaju hlad ljetnim mjesecima, a maksimalnu svjetlost u zimskim mjesecima. Kuća ima ventilacijsku jedinicu koja uklanja zagađeni zrak i dovodi svjež zrak, a reciklirati će toplinu kako bi se upotrijebila za grijanje objekta. 
Recikliranim zrakom će se zadovoljavati najveći dio potreba kuće za toplinom uz korištenje energije generirane toplinom stanara i kućanskih aparata. Solarni paneli će generirati dovoljno električne energije za sve potrebe kuće. Također, osigurat će backup za grijanje i punjenje električnog automobila Volvo C30  u mjesecima od travnja do listopada. U zimskim mjesecima, električnu energiju će osiguravati tvrtka Vattenfall iz obnovljivih izvora. Udio emisija ugljikovog dioksida obitelji će pratiti i analizirati stručnjaci iz Univerziteta za tehnologiju u Gothenburgu i Uprava za okolinu i zdravlje grada Stockholma.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17