kucaodslameStanovi postaju jedan od najvažnijih faktora rizika za zdravlje stanovništva, piše Glas Rusije. Okruženi smo sintetikom za koju najčešće ne znamo kako dugoročno djeluje na zdravlje čoveka.

Zato se sada u građevini sve više propagira uporaba prirodnih materijala. 

Posljednjih 50 godina na tržište je lansirano više od sto tisuća kemijskih spojeva o kojima ne znamo gotovo ništa. Ne znamo kako djeluju na naše zdravlje, novorođenčad i ostale segmente života. U Zapadnoj Europi se tek oko 30 posto mladih smatra zdravima, piše Glas Rusije. 

Zbog svih navedenih razloga Rusi su odlučili organizirati Udruženje profesionalnih ekoloških graditelja u kojem je zasad okupljeno oko 50 inženjera, građevinara, arhitekta i ekoloških aktivista koji od prirodnih materijala grade kuće. Organizator udružena Evgenij Širokov izjavio je kako ljudi ne razmišljaju o tome kako su njihovi domovi i poslovni prostori u velikoj mjeri proizvod kemijske revolucije. 

Pojam ekološke kuće nastao je u 20. stoljeću kada su stanovici velikih gradova počeli spoznavati sve prednosti domova od prirodnih materijala. Širokov, koji je po struci fizičar, kaže kako se najviše ekološki prihvatljivih kuća gradi od drveta. On je prije 17 godina pronašao originalnu ekološki prihvatljivu tehnologiju izgradnje kuća od bala slame i za nju je dobio Međunarodnu nagradu za stabilnu energetiku.

Bale slame se obrađuju posebnom otopinom za zaštitu od vlage i prekrivaju se posebnom tkaninom koja omogućuje da blokovi „dišu“. Objekti izgrađeni od ovog materijala izvana se ne razlikuju od bilo koje druge građevine.

Prva kuća od ovog materijala izgrađena je 1996. godine kao dom za siromašne. Sada ovu tehniku za izgradnju svojih domova koristi srednja klasa koja želi za malo novca dobiti kvalitetan dom.

Širokova tehnika koristi se u Sibiru, Altaju, Krasnodarskom području i drugim krajevima Rusije. 

Potencijal slamnatih blokova uvidjeli su i u Europi, a uspješno su ga usvijili Njemci, Skandinavci i Ukrajinci koji aktivno grade objekte od slame. 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17