Faustino-Winery-by-Foster

Prva vinarija iz ruku arhitekta Normana Fostera završena je. Zgrada za Faustino Group iz Ribera del Duero nalazi se 150 kilometara sjeverno od španjolske prijestolnice, Madrida.

 

Postrojenje od 12 500 četvornih metara može proizvesti milijun boca crvenog godišnje. Proces proizvodnje kontroliran je u središtu zgrade gdhe se odvijaju tri glavne faze proizvodnje vina: fermentacija, razvijanje u bačvama i razvijanje u bocama. Svaki od procesa odvija se u posebnom krilu zgrade.

Dijelovi zgrade u kojima se nalaze boce i bačve u kojima vino sazrijeva djelomično su povezani s tlom kako bi se osigarali najpovoljniji mogući uvjeti.

Grožđe se cestom koja vodi do vrha zgrade dostavlja direktno u lijevak, a odatle se, uz pomoć gravitacije, prenosi u zgradu.

Betonska struktura odjevena je u šindre od Corten čelika.

Ribera del Duero ima hladne zime i vrela ljeta s ograničenom količinom kiše. Prevjes na krovu pruža hladovinu, a zgrada je dizajnirana tako da regulira unutarnju temperaturu kroz zbrinjavanje i upotrebu termalne mase.

U srcu vinarije smještena je javna galerija koja se proteže u stakleni polukat iznad svih krila zgrade. Između krila se nalaze recepcija i administrativni odjeli, a s terasa i bazena pruža se pogled na vinograde. Površine su obložene letvama starih vinskih bačava.

- Bodegas Portia je naša prva vinarija tako da nismo imali najjasniju predstavu o tome kako bi trebala funkcionirati. Bila je to prilika da počnemo od početka – ispitivanja različitih faza u proizvodnji vina – i pokušamo stvoriti idealne uvjete pod kojima bi se ono trebalo razvijati. Vino je bilo početna točka, kao i prekrasan krajolik Ribera del Duero. Korištenjem materijala koji se nadovezuju na regionalnu tradiciju proizvodnje vina, i javnim prostorima otvorenim krajoliku poboljšali smo iskustvo posjetitelja – rekao je Foster.

Faustino-Winery-by-Foster1

Faustino-Winery-by-Foster2

Faustino-Winery-by-Foster3

Faustino-Winery-by-Foster4

Faustino-Winery-by-Foster5

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17