Za posebne svrhe danas se (tvornički) proizvode i posebni (specijalni) podovi: za računarske centre, sportska borilišta i sl. U tu kategoriju ulaze razni šuplji podovi, regulabilnih visina i razni plastični pokrivači tipa tartan ili sl. Sa kojim se imitira elastičnost prirodnih materijala (zemlje na primjer) a koji su znatno otporniji na mehaničke agense i jednostavniji za održavanje.

 

Šuplji podovi sastoje se od metalnih, teleskopskih (sa navojima) sagova i podnih ploča, poduprtih samo u uglovima koji se sastoje iz nosive konstrukcije (iz šperploče obično) i podne prevlake. Ima sistema kod kojih su nagazi povezani (metalnim) horizontalnim prečkama tako da ploče jednolično naliježu duž cijelog oboda.

Šupljina ovih podova, visine obično od 20-50 cm koristi se za smještaj instalacija i za ventilaciju. Podne ploče se lako podižu tako da je u tu šupljinu pristup vrlo jednostavan. Postava se vrši prema uputstvima ili od strane samih proizvođača. Arhitektonski se problemi različitih visina stropne konstrukcije rješava ili spuštanjem konstruktivne ploče (ako je to moguće- obzirom na donji kat) čime se postiže ista razina svih podova, ili se na konstruktivnu ploču, svugdje iste visine, montira šuplji pod, a pristup na taj povišeni nivo rješava rampama (također od šupljeg poda). Za smještaj ovih rampi treba predvidjeti odgovarajući prostor (to dublji što je veća visina šupljeg poda) bez vratiju i drugih veza po njegovoj duljini.

Tartan i slični podovi također se ugrađuju po uputama proizvođača.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17