Terazzo se izvodi od mineralnog veziva (bijelog ili običnog cementa) i drobljenog (ili rjeđe prirodnog-šljunak) kamenog agregata uz (mogući) dodatak pločastih komada kamena ili keramike. Terazzo može biti jedno ili višebojan, što se postiže uporabom agregata različitih boja i oksidnim bojama. Također se izvodi ili na podložnom sloju betona ili direktno na konstrukciju. Za terazzo se drobi mramor (otpaci) ili kvalitetan vapnenac. Ukoliko se terazzo izvodi sa više vrsta kamenog agregata, koeficijent habanja bi trebao biti isti, inače nastanu neravnine od uporabe. Zrna agregata trebaju imati približno podjednako izražene sve 3 dimenzije a klasificiraju se u: kameno brašno (do 1mm), sitnež (do 2), grez (do 4) i krupnije frakcije do 10mm. Terazzo se treba razdijeliti dilatacijama u manja polja ne veća od 3m u svakom smjeru. Ove se dilatacijske razdjelnice izvode sa metalnim (sjekomično postavljenim) trakama, iz nehrđajućeg čelika, (bakra) mesinga i sl. Ukoliko se terazzo izvodi u 2 sloja, donji se može dilatirati ljepenkom ili sličnim jeftiniijim materijalom. U tom slučaju se donji sloj izvodi u debljini 2,5 cm sa betonom MB 150 i vlažne konzistencije. Vidni sloj debljine 2-3 cm izvodi se na još svježe ili izbrazdan donji sloj: omjer cementa i agregata je 1:2,5 za uobičajene konstrukcije, a za izloženije 1:2. Boja (eventualno) se izmješa u suho sa agregatom, prije dodavanja cementa. Ukoliko se terazzo smjesa nanosi na već stvrdnutu, staru podlogu, mora se preliti cementnim mlijekom. Debljina terazzo podnožja mora biti 1cm. Ukoliko se terazzo izvodi u raznobojnim trakama ili drugom tipu ornamenta, mora se izvoditi u više etapa s time da se za 1. etapu koriste šablone (ili trake).

Terazzo mozaik je kombinacija kamenog poda i terazza i izvodi se tako da se u cementni mort utisnu komadi kamenih ploča zatim se pomoću letve i čekića međusobno izravnaju, a fuge se ispune terazzo smjesom. Fuge se moraju ispuniti 2-3 mm preko razine kamenih ploča, a taj se višak lako ukloni prigodom brušenja.

Brušenje i glačanje vrši se najčešće 7 dana nakon polaganja. Brušenje se vrši strojno grubim brusom dotle dok se na pojave čiste površine agregata. Manje ili teže pristupačne površine, stube i podnožja mogu se brusiti ručno ili manjim električnim mašinama. Nakon grubog brušenja površina se opere vodom i zakita (kit: cement, mramorno brašno i boja, prema potrebi). Stvrdnjavanje kita traje (tehnološki) 3 dana i nakon toga se vrši ponovno brušenje od grubljih prema finijim brusevima, do potpune glatkoće terazza i jednolikog sjaja. Na terazu ne smije biti rupica ni tragova brušenja. Konačno, terazo se maže lanenim uljem i rastvorom voska u benzin i uglača (kao parket). Ovaj se (zadnji) postupak vrši nakon svih drugih radova na zgradi.

Obračun se vrši po m2 ili m' (za soklove i sl). Razni ornamenti mogu se računati i po komadu.

Norma izrade običnog teraza, bez podloge, debljine 2 cm je od 2,05- 2,40 h/m2 (ovisno o veličini prostorije u kojoj se radi).

Norma izrade terazo mozaika (venecijanski pod) je 3,30 h/m2 za nepravilni oblik kamenih ploča i 3,o6 h/m2 za pravilni.

Vrlo česta je izrada terazo poda od terazo pločica 20x20 cm ili većih. Ploče su debljine 20 mm do 35 mm za 40x40 cm, izražene i brušene kao i  monolitni terazzo a postavljaju se u vlažan ili suhi cementni mort debljine 2-3 cm. Ove ploče mogu biti vrlo jednostavne ali i bogate strukture lijepa izgleda. Često se iz terazzo mase izvode i čitave (čak i samonosive) nastupne stubišne ploče ili elementi podesta ili drugi montažni elementi (korita i sl). Posebna vrsta ovih (terazo) elemenata su oni čiji je agregat vezan sintetskim smolama kao vezivom (krupni kamen - marmete i sl. ).

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17