Materijal za soboslikarske radove:

 

- vapnene boje

- pune (zemljane) boje

- emulzijske boje

- disperzivne boje

- boje na bazi sintetskih smola rastvorenih u organskim rastvaračima.

Izborom kvalitetnih boja mogu se realizirati površine koje se mogu brisati suhom ili mokrom krpom ili čak i prati (to su 3 stupnja otpornosti bojanih površina):

1. Prije izvedbe finalnog sloja, podloge za soboslikarske radove moraju se neutralizirati, impregnirati ili zaštititi: kalijevim sapunom, raznim tvorničkim proizvodima kao što su disperzivna sredstva za impregniranje (kao podloga za kitanje disperzivnim kitovima) itd.

2. Slijedeća faza je kitanje i gletanje za što se koriste gips, vapnenac (kalcit), kreda sa vezivima za pripremu običnih kitova (vapno, ljepilo...) te emulzijski i disperzivni kit.

3. Samo bojanje vrši se:

-vapnenim bojama (sastavljenim od vapna, pigmenta i vode),

-punim bojama (zemljanim, sastavljenim od pigmenta, veziva i vode. Kao veziva koriste se ljepilo od životinjskih kostiju, škroba, vodotopive celuloze),

-emulzijskim i disperzivnim bojama (sastavljenim od pigmenta, punila,veziva i vode

-kod sintetskih boja umjesto vode primjenjuju se organski rastvarači (obično u fasaderskim radovima).

Ove se boje nanose kistom, valjkom i špricanjem obično u 2-3 sloja:

1.sloj je tzv. grundiranje (obično sa nešto manje pigmenta),

2.sloj sa predviđenom bojom,

3. sloj (eventualno) prskanjem (često dvostrukim).

Kod tvornički pripremljenih boja, raditi prema uputama proizvođača. Između nanošenja svih slojeva, vrše se popravci neravnina.

Soboslikarski radovi obračunavaju se po m2. U normama postoje razlike s obzirom na to ako se radi o zidu ili stropu, manjoj ili većoj površini kao i način odbijanja otvora. Približna norma za unutarnje bojanje je 0.20 h/m2 a za gletanje oko 0.30h/m2. Za bojanje fasade ta je norma oko 0.60h/m2 te uključuje sve predradnje i zaštitu stolarije.

Danas su česta bojanja i papirnih površina: tapeta, gipskartonskih ploča i sl. (priprema podloge je slična). Također je česta primjena fasadnih žbuka (plemenitih i plastičnih) i u interijerima.

 

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17