Falkirk_Cog_mechanism

Dizalica za brodove Falkirk Wheel zanimljiv je pothvat niskogradnje smješten u središnjoj Škotskoj. Vodeći arhitekt projekta, dovršenog 2002., bio je Tony Kettle. Početkom 21. stoljeća odlučeno je ponovno spojiti kanale Forth i Clyde i izbor je pao upravo na dizalicu.

Dizajn strukture obuhvaća ukupni promjer od 35 metara i sastoji se od dvije suprotne 'ruke' koje se protežu 15 metara iza od središnje osovine i oblika su dvostruke keltske sjekire. Dva para ruku pričvršćena su na 3,5-metarsku osovinu s međusobnom udaljenošću od 25 metara.

Dva dijametralno suprotna sanduka za vodu smještena su između završetaka. Ovi spremnici, ukupne zapremine 600 tona, uvijek teže isto. Kotač se okreće zajedno s osovinom koja je poduprta dovodnim ležajima promjera 4 metra i učvršćenim na svakom kraju osovine. Ležaj ima i unutarnji zupčanik koji služi kao rotirajući prsten. Njega pokreće 10 hidrauličnih motora, dok električni motor pokreće hidrauličnu pumpu koja je sustavom cijevi povezana s hidrauličnim motorima. Spremnici za vodu moraju rotirati istom brzinom, ali u suprotnom smjeru kako bi se osiguralo da se tovar broda ili voda iz spremnika ne bi izlili pri okretanju. Rotacija se osigurava sustavom povezanih zupčanika, a dva manja su smještena na krajevima svake ruke te prilikom okretanja pokreću veliki središnji zupčanik.

Prilikom ulaska broda u kanal, količina vode koja napušta spremnike jednaka je težini broda. Princip Arhimedovog zakona održava kolo uravnoteženim i ono se, unatoč ogromnoj masi, okreće za 180˚ unutar 5,5 minuta trošeći vrlo malo energije. Potrebno je tek 22,5 kwh ili 30,2 KS za pokretanje električnog motora.

Falkirk Wheel je jedina rotirajuća dizalica za brodove na svijetu i smatra se se znamenitošću škotske niskogradnje.

Falkirk_approaching_way

FalkirkWheelSide

Falkirk_wheel

Falkirk_half

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17