russky_most

Japanska i kineska dominacija u gradnji visećih mostova mogla bi biti uzdrmana od strane Rusije. U travnju bi u Vladivostoku trebala početi gradnja najdužeg mosta na kablovima na svijetu – raspona 1 104 metra i dužine 1 885 metara. Most bi trebao imati četiri trake i biti širok 29,5 metara. Nosiva konstrukcija bit će dva stupa visoka po 321 metar, a kablovi će biti dugački između 136 i 580 metara.

Most na otoku Russky koštat će oko milijardu dolara, a očekuje se da će njegovom izgradnjom biti unaprijeđena ekonomija Vladivostoka i okoline. Osim što je impresivan dimenzijama, most bi trebao izdržati i varijacije u temeraturi, udare vjetra do 36 m/s i valove do 6 metara.

Ideja o izgradnji ovog mosta nastala je na summitu Asia-Pacific Economic Cooperation 2007. godine. Most je zbog lokacije „na kraju svijeta“ na kojoj će se graditi prošle godine, u prilogu New York Timesa nazvan „most za nigdje“.

Iako most nije bitan ni za koji značajniji put, Rusi ne odustaju od namjere da ga izgrade, a na internetskoj stranici YouTube možete pogledati nekoliko klipova vezanih za ovaj projekt.

russky_most1

russky_most2

russky_most3

russky_most4

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17