euriciUoči početka summita EU-a gdje će biti riječi i o očekivanjima konferencije o klimi u Kopenhagenu, Švedska predlaže da Europska unija duboko posegne u blagajnu i pomogne u mjerama za zaštitu klime.
Kako se čuje, Švedska predlaže novčanu pomoć od šest milijardi eura za projekte zaštite klime u siromašnim zemljama od 2010. do 2012.godine. Francuski predsjednik Sarkozy je već najavio kako će njegova vlada odvojiti nekoliko stotina milijuna eura, Velika Britanija najavljuje 900 milijuna eura. Njemačka savezna vlada još je suzdržana, jer kako kažu u Berlinu, još nije jasno da li će se šefovi država i vlada obvezati pružiti pomoć i ne želi prije pregovora sama izaći sa svotom koju je spremna izdvojiti.
prava_ideja_eu

Na sastanku čelnika 27 država i vlada EU-a treba se dogovoriti o korekcijama pregovaračkih pozicija Europe koje su dogovorene još u listopadu i prilagoditi ih prijedlozima koji su stigli iz SAD, Kine, Brazila i Indije. No svi dosadašnji prijedlozi bitno zaostaju za planom EU-a, a to je do 2020.godine za 30 posto smanjiti količinu plinova koji izazivaju efekt staklenika. "Upravo zbog toga je prerano već sada dati čvrsta obećanja“, naglašavaju iz njemačkih krugova. Zato se niti o taktici pregovaranja ne govori u javnosti.

Šefovi država i vlada članica EU-a putuju na sam kraj konferencije o klimi 17. prosinca u Kopenhagen kako bi se založili za uspješan završetak. Na kraj konferencije dolazi i američki predsjednik Barack Obama.

 

 

Izvor: dw-world

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17