garderoba2

San o velikoj i praktičnoj garderobi nije nedostižan, čak i u stanovima manje kvadrature. Dobro isplanirajte prostor unutar spavaće sobe, a ako ondje nema mjesta, svoju kolekciju odjeće i obuće smjestite tamo gdje vam raspored stana dopušta. Umjesto klasičnih ormara, odlično je zamjensko rješenje za sve one koji imaju dovoljno prostora ili mogu praktično prenamijetniti postojeći prostor, verzija garderobe ili "walk-in" ormara.

Suvremeno stanovanje nameće razmišljanje o praktičnosti, udobnosti, maksimalnoj iskoristivosti prostora, pa tako i mogućnosti uvođenja garderobe ili "walk-in" ormara. Dimenzijom mogu biti različiti, a veličina ovisi od potreba svakog pojedinca. Manje garderobe ili "walk-in" ormari mogu biti dobro iskoristivi jer su, osim veličine, bitni faktori iskoristivosti visina prostora, kao i sama organizacija elemenata.

Prije svega se ističe praktičnost, jer ovakva organizacija omogućava maksimalno iskorištavanje prostora, kao i jednostavnu primjenu, tj. manevriranje. S obzirom na to da su ovi prostori najčešće grupirani unutar iste zone, sve radnje koje se odnose na jutarnju pripremu za novi dan, dnevno osvježavanje i presvlačenje, pripremu za večernji izlazak ili spavanje odvijaju se unutar odvojenog prostora, ne ometajući druge ukućane u njihovim aktivnostima. Osim toga, ovakvim grupiranjem se postiže osjećaj intimnosti i privatnosti koju pojedinac u vlastitom domu ne dijeli s ostalim ukućanima.

Garderoba je najčešće odvojena prostorija unutar stambenog prostora, a u manjim stambenim jedinicama je organizirana i u komunikacijskim dijelovima poput hodnika, na galerijama koje se formiraju kako bi se iskoristila visina prostora ili u dijelu spavaće sobe. Garderoba je središnje mjesto za odlaganje odjeće, obuće, nakita, rublja i svih ostalih predmeta koje svakodnevno koristimo. Međutim, ona više nije prostor koji služi isključivo za to, već prostor koji ima svoju estetsku vrijednost. Najnoviji trendovi u opremanju interijera daju svakoj prostoriji doma mogućnost da se istakne svojom funkcionalnošću, ali nužno i vizualnim vrijednostima. Tako i garderoba postaje prostor za promišljanje, igru bojama i materijalima, rasvjetom. Ovo je opravdano, jer pojedinci baš u ovoj prostoriji provode dosta vremena. U manjim stanovima, garderoba može biti atraktivno oblikovana, postati sastavni dio interijera, te proširiti svoju namjenu i postati mjesto za trening i odlaganje kućnih sprava.

Mogućnost prirodnog provjetravanja garderobe povećava njen kvalitet. Osim toga, prozor u garderobnom prostoru omogućava i kvalitetno prirodno osvjetljenje. Uz prirodnu, u ovom prostoru osigurajte dobru umjetnu rasvjetu, ogledala i sve ostalo prema željama ili mogućnostima, toaletni stolić, stol za peglanje, koš za odlaganje prljave odjeće, fotelju ili dvosjed...

garderoba_by_Mazzali

"Walk-in" ormar je najčešće skromnija verzija garderobe, jer nije smješten u zasebnoj prostoriji, već u njenom dijelu. Ovaj se ormar obično postavlja u spavaću sobu ili dio hodnika. Smještajem u spavaćoj sobi, uz koju je vezana kupatilom, postižu se najkvalitetniji prostorni odnosi. "Walk-in" ormar je proširena verzija klasičnog ormara, a svojom veličinom omogućava kretanje po unutrašnjosti, te tako poprima oblik manje garderobe. Najčešće je odvojen kliznim vratima od ostatka prostora, a ona mogu biti neutralna ili vrlo dekorativna, zavisno od zahtjeva pojedinaca. Unutrašnjost "walk-in" ormara je opremljena vješalicama, ladicama, korpama i ostalim elementima za opremu modernih i praktičnih ormara. Elemente postavljate po želji, a osobito vodite računa o kvalitetnom iskorištavanju kuteva, ukoliko se pojavljuju.

Organizacijom garderobe ili "walk-in" ormara omogućit ćete grupiranje odjeće, obuće i svih ostalih premeta vezanih uz odijevanje. Ovakva rješenja su praktična i funkcionalna, jer je sve vrlo pregledno i jednostavno za upotrebu.

Iako se garderobe i "walk-in" ormari ponekad čine kao privilegija onih s viškom stambenih kvadrata, stvarnost je drukčija, promišljenim rasporedom i vi ste zasigurno u mogućnosti stvoriti ovaj koristan prostor. 

Prednosti "walk-in" garderobe 

Jedna od prednosti je svakako njena veličina, koja vam omogućava nesmetano kretanje u prostoru. Osim toga, možete je zaista urediti na mnogo načina, ovisno od vaših želja i namjene koju ste predvijdjeli.

Ukoliko pravilno rasporedite rasvjetu i ogledala, prilikom oblačenja bez problema ćete se moći pogedati iz svih kuteva.

Želite li rasteretiti ostale prostorije u stanu i ukoliko je garderoba dovoljno velika, ondje smjestite i police za knjige, te kutak za peglanje. Cipele smjestite na ukoso postavljene metalne police ili u pretince s rupicama za zrak, a kravate i remenje na posebne rotirajuće vješalice. Treba li spominjati da u takvu garderobu možete smjestiti i sve jakne i kapute!

Čak i toaletni stolić može pronaći svoje mjesto u ovakvoj mini-prostoriji! Imate li mogućnost "walk-in" garderobu smjestiti u blizini kupaonice, posebno će vam biti zanimljiva ideja o svlačenju, oblačenju i uljepšavanju pri ulasku, odnosno izlasku iz kupatila. 

ormar1_by_Mazzali

Potkrovlje 

Sve do prije nekoliko godina izrada ormara za potkrovlja spadala je u kategoriju luksuza, najviše zato što se zbog specifičnosti prostora ti elementi uglavnom moraju izrađivati po mjeri. Ali, kako su potkrovlja postala sve atraktivniji životni prostor, ovakvi ormari postali su uobičajeni, a razlog tome je i želja za maksimalnom iskoristivošću prostora pod kosinom.

Ormar je jedan od rijetkih komada namještaja koji baš nikada nije dovoljno velik, pogotovo ako je riječ o potkrovnom stanu. Premda je njegovo uobičajeno mjesto u hodnicima i spavaćim sobama, zapravo je svaki slobodan kutak idealan za njegov smještaj. Čak i niski zidovi ispod krovnih prozora mogu biti mjesto za skladištenje, od odjeće i obuće do knjiga i predmeta za kuću. 

Ugradbeni ormar 

Ostvarite ono što ste oduvijek željeli. Atraktivnost, ljepota i funkcionalnost prostora ne moraju više biti tek neispunjena želja, od zida do zida, od poda do stropa, uz lagani dodir po kliznim vratima. Idealno rješenje za potpunu iskoristivost prostora, bez obzira na njegovu veličinu, ugradbeni ormari su izrađeni po mjeri, koji će prostor u cijelosti iskoristiti i savršeno mu se prilagoditi.

Ovisno od tlocrta i dimenzija prostorija, te o vašim željama, zbog svoje prilagodljivosti, ugradbeni se ormari zaista mogu postaviti bilo gdje u hodnik, spavaću sobu, dnevni boravak... Najpraktičnije ga je smjestiti od zida do zida, ali pazite da je dužina kraćih zidova barem 60 cm, kolika je minimalna dubina ugradbenog ormara s kliznim vratima. Takođe, ugradbeni ormar možete smjestiti svugdje gdje imate kakvu zgodnu nišu koja je ostala prazna i neiskorištena. Što se visine tiče, može biti do stropa ili niža, ukoliko na ormaru želite nešto odlagati.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17