Oblaganje pročelja azbest-cementnim pločama

Azbest-cementne ploče su, zbog male debljine, lagane i otporne na atmosferske utjecaje, pa su prikladne i za oblaganja pročelja. Mogu se primjeniti u raznim oblicima, bojama i uzorcima slaganja, pa njihova primjena omogućava i različite oblikovne efekte. Tipičan je slučaj korištenja ovih ploča da se pričvste na podkonstrukciju u visini ili u dijelu visine koje je smještena toplinska izolacija i sloj za zračenje pročelja.

 

Za oblaganje pročelja koriste se ravne ploče većeg formata i debljine 8 -10 mm, s tim da se reške podlažu odgovarajućim trakama iz azbest-cementa ili aluminija širine 8 -10 cm (širina same reške 5-15 mm). Na 1 m2 površine treba biti barem 6 vijaka, na maksimalnom razmaku od 60 cm.

Osim velikih ravnih ploča mogu se za oblaganje pročelja koristiti i sve ploče spomenute u krovopokrivačkim radovima i u istim uzorcima s tim da je potrebna duljina preklopa manja nego kod krovova.

Osim uobičajenih uzoraka pokrivanja (jednostruko i dvostruko, horizontalno i dijagonalno), zbog blažih uvjeta opterećenja mogu se primjeniti i razni ornamentalni načini.

Ploče mogu biti površinski obrađene, osim bojom, i raznim mineralnim i plastičnim nanosima uz prethodnu primjenu sredstava za granuliranje.

Ploče za unutarnja oblaganja mogu biti profilirane isključivo prema statičkim kriterijima (momenti otpora).

 

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna