Obložni zidovi od opeke

Izvode se u debljini od 12 cm, iz opeka od pečene gline ili mješavine kvarcnog pijeska, vapna i vode (silikatne opeke). Zidovi manjih debljina bili bi nedovoljno nepropusni za udare kiše i seizmički suspektni. Zidanje se vrši produžnim mortom, opeke se prije ugradnje moraju namočiti (da ne upiju prebrzo vodu iz morta i time otvore pukotine za prodor vode). Sve reške trebaju biti dobro ispunjene gustim mortom. Fugiranje se vrši istim mortom po mogućnosti u ravnini zida.

Povezanost opeke sa nosivim zidom vrši se sponama ravnih oblika koje bi trebale biti iz nehrđajućeg čelika. Ovih spona bi trebalo biti 5/m2, a na sebi bi trebale imati plastičnu pločicu ili viticu zbog prekida toka vlage (min ø je 3 mm). Obložni zid od opeke, povezan na ovaj način sa nosivim zidom mora svejedno svakih 10 m visine biti ukrućen serklažem (vidljivim ili ne – toplinski most). Zračni sloj između nosivog i obložnog zida treba biti od 4-10 cm (bez toplinske izolacije, a za njenu debljinu se treba povećati). Otvori za ventilaciju trebaju biti oko 0,7% od površine zida koji se ventilira (ova norma se čini previsokom), a izvode se obično izostavljanjem morta iz određenog broja sudarnica u podnožju i na kruni zida.

Postupak proizvodnje silikatne opeke patentiran je već 1866. godine u Engleskoj. Smjesa kvarcnog pijeska, vapna i vode, uz dodatak anorganskog pigmenta, hidrauličkim putem se preša u kalupe. Oformljeni elementi se transportiraju u autoklave gdje pod visokom temperaturom i pritiskom uz prisutnost zasićene pare dolazi do kemijske reakcije (na kraju su čestice kvarca povezane novonastalim vezivom: kalcij-silikat-hidratom). Ove opeke su standardnih, vrlo točnih dimenzija, otporne su na kemijske agense, čvrste i lišene bilo kakvih naknadnih procesa. Silikatna opeka također brzo upija vodu iz morta. Silikatne fasadne opeke se isporučuju na paletama. Prostorna težina im je od 1400-1800 kg/m3.

Jednostavnije konstrukcije se mogu izvoditi vapnenim mortom 1:3, a za obložne i nosive zidove se upotrebljava produžni mort 1:2:8.

Višeslojni zidovi od ovog materijala mogu se izvoditi na razne načine, vrlo često tako da je nosivi dio od silikatnih blokova, zaštitni od posebnih, površinski profiliranih silikatnih opeka (između je toplinska izolacija i eventualno ventilirani sloj). Za razne detalje postoje i razni profilirani komadi. U ovom slučaju obložni zid stoji na metalnim

konzolama, a pristupak za rolo kutiju je na njih obješen putem fazonskih komada.

 

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna