Tapetarski radovi

Tapete mogu biti:

a) prema materijalu i obradi: obične papirne, plastificirane, tekstilne, drvene, potpuno plastične;

b) prema obradi površine: glatke ili reljefne, mat ili sjajne.

U pogledu otpornosti (na pranje) : perive i neperive.

Također i debljina tapeta može biti vrlo različita, a česte su i tapete na spužvastoj (ili sličnoj) podlozi, obično tekstilne. Obodne papirne tapete izrađene su od jakog drvenog papira dezenirane i obojene škrobnom bojom. Perive tapete izrađene su od nešto težeg papira (drvenog), obično su reljefne i obojane emulzijskom bojom. Tapete sa dodatkom strugotine ili drugih vlakana izrađene od teškog drvenog papira mogu dobro poslužiti za pokrivanje manjih neravnina podloge i mogu se kasnije bojati (postavljene). Velur tapete imaju za podlogu težak papir na koji je nanesen sloj vlakana (na tkani ili netkani način). Drvene tapete imaju za podlogu srednje težak čvrsti papir na koji su naljepljeni listovi furnira. Osim ovog, kao tapete se mogu koristiti i razni oblici (materijali za) tekstilnih podova i drugi oblici tekstila pogodni za ljepljenje, sa podlogom. Tapete se lijepe tapetarskim ljepilima ili su samoljepljive i to sa preklopom ili jedna uz drugu (pažljivom postavom ili zajedničkim vezom).

Ako se tapete postavljaju sa preklopom, on može biti okrenut prema prozoru (da se manje vidi spoj).

Štepanje tapeta (ljepljenje jedne uz drugu) zajedničkim vezom. Crtkani vez se zalijepi, preklop ostavi slobodan. Nakon zajedničkog veza zalijepe se krila tapeta. Načini ljepljenja ovise o debljini tapeta. Tapete se lijepe na ravnu i suhu podlogu ili na stare tapete (prema vrsti tapeta-može se i nekoliko slojeva zalijepiti jedan na drugi).

Redoslijed rada:

-podloga se očisti od boje i prašine (debeli sloj starih tapeta može se ukloniti),

-manje neravnine se trebaju izgletati uz prethodni popravak eventualnih većih oštećenja,

-nanese se podloga za tapete (masa za izravnavanje, za žbukane površine, papir i jutena tkanina za drvene podloge),

-zatim se tapete skroje (oblažu se rubovi, odmjeri visina prostorije), namažu lijepilom i lijepe odozgo prema dolje. Deblje tapete imaju već tvornički izrezane rubove i lijepe se rub do ruba. Prigodom ljepljenja mora se paziti na smjer i kontinuitet dezena.

Približne norme su od 0.25-0.40 h/m2

Tapete se mogu lijepiti i na stropove iako se češće tapeciraju samo zidovi. Zidovi se mogu tapecirati i pločama od pluta.

 

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna