Krovni prozori iz drva i plastike

Korištenje tavanskih prozora za dulji boravak ljudi u stambene i poslovne svrhe dovelo je do potrebe izrade kvalitetnih prozora koji su otporni većem opterećenju i koji su prilagođeni za ugradbu u razne vrste pokrova. Ovi prozori se izrađuju od drva opšivenog metalom ili plastikom, potpuno iz metala ili plastike. Ovi prozori nisu samo opterećeni intenzivnijim utjecajem atmosferilija koji je veći na kosu nego na vertikalnu površinu, nego i akumulacijom oborinske vode do koje dolazi slijevanjem niz krov.

 

Osim toga kosi krovovi se često pokrivaju sa elementima manjeg formata, određene profilacije i načina nastavljanja pa im detalji i način ugradbe prozora moraju biti prilagođeni.

Može se reći da bi se krovni prozori koji udovoljavaju svim tim zahtjevima vrlo teško mogli proizvesti «ad hoc» u uobičajenim stolarskim pogonima odnosno da trebaju postojati specijalizirane proizvodnje takvih prozora visoke stručne i tehnološke razine. Danas postoje vrlo poznate tvrtke za izradu krovnih prozora: Velux, Roto, Blefa, Braas i dr.

Početni tipovi ovih prozora bili su jednostruko ostakljeni, a otvarali su se kao otklopni prema van oko gornje horizontalne osovine. Razvojem ovog tipa prozora došlo je do višestrukog ostakljenja i primjene vrlo sofisticiranog okova koji omogućava razne načine otvaranja.

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna