Fiksne i neostakljene stolarske stijene

U obodnim konstrukcijama javljaju se ponekad i fiksne neostakljene stolarske stijene koje se izvode u obliku sandwicha: na okvir se s vanjske strane učvrste dašćice brodskog poda (vertikalno ili horizontalno), u debljini samog okvira postavi se toplinska izolacija s parnom branom a s unutrašnje strane neka drvena obloga eventualno obrađena furnirom. Okvir može biti vidljiv i sakriven a mogu se primjeniti i drugi materijali za vanjsku oblogu: staklo, azbest-cement i sl. Spojevi ovih elemenata međusobno s prozorima ili vratima i priključci na zid jednaki su kao kod uobičajenih složenih staklarskih stijena (sastavljenih iz manjih tipskih elemenata): pomoću letava, sandučastih cijevi ili sl.

 

U novije vrijeme za ovu se svrhu koriste tvornički proizvedeni sandwich elementi koji se sastoje od obaju limova površinskih obrađenih između kojih se nalazi toplinska izolacija koja limove i povezuje (kod nas: tzv. «alu- paneli» jer se radi o aluminijskom limu).

Debljine ovih ploča su 3-4-5-6 cm a ugradba se vrši tako da se nakon rezanja na odgovarajuću dimenziju ulažu u okvir kao izo-stakla, uz primjenu istih detalja (letvica i kitanja).

Za pregrađivanje u unutrašnjosti koriste se modularni pregradni elementi raznih tipova. Obično je drveni okvir obostrano obložen furniranim ivericama a u unutrašnjosti je smješten sloj za akustičnu apsorbciju. Ugrađuju se na stropnu i podnu letvu uz međusobni razmaku

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna