Prozori i vanjska vrata iz aluminija

Aluminijski profili za prozore i vrata, obzirom na tipologiju proizvodnje mogu biti bogato i svrsishodno profilirani pa je otpornost aluminijskih konstrukcija vrlo visoka. Problem je toplinska zaštita koja se u najnovije vrijeme efikasno rješava na nekoliko načina. Alu prozori su lagani i otporni na koroziju (eloksirani su ili obrađeni na druge načine). Prozori se formiraju tako da se eloksirani profili režu pod 450 i međusobno vare ili spajaju pomoću umetaka.

 

Starija varijanta ovih konstrukcija (međutim još uvijek aktualna u jednostavnijim proizvodnjama) je iz jednodijelnih profila dakle sa toplinskim mostom:

a) profilacija za ugradbu brtvila za ostakljenje

b) profilacija za utiskivanje «kit» letve

c) profilacija za ugradbu brtvila za unutrašnji preklop

d) profilacija za ugradbu okova (petlji – pomoću umetaka)

e) profilacija za moguću ugradbu brtvila za vanjski preklop (ne mora se koristiti jer prozor funkcionira i sa otvorenom reškom)

f) profilacija za ugradbu brtvila srednjeg preklopa.

Konstrukcija profila je koncipirana prostorno.

Isti osnovni profil krila omogućuje uporabom raznih kit-letvica ugradbu stakla raznih debljina (za ovu svrhu mora profilacija za ugradbu kit-letve biti uz sam rub)

Ponekad prozori sadrže i tipsku prozorsku klupčicu, odnosno okapni lim.  

Uz minimalnu razliku mogu se izvući okviri za druge tipove prozora – zaokretni oko srednje horizontalne osi i dr.

Stanoviti napredak ovog tipa prozora predstavlja rastavljanje doprozornika na dva dijela, pri čemu se reducira toplinski most.

Vrata su profilirana slično prozorima (vanjska).

Daljnjim razvitkom fasadne aluminijske bravarije došlo je do izbjegavanja toplinskih mostova kroz krila i okvire i to na nekoliko načina:

- razdvajanjem okvira tj. prekidom metalne veze a umjesto nje interpolacijom veze od tvrde poliuretanske pjene, plastičnih ili gumenih profila

- ugradbom takvih brtvenih profila koji sprečavaju moguć kontakt metalnog okvira (inače jednodjelnog) sa atmosferom

- izvedbom okvira od dva materijala (npr. aluminija i plastike) od kojih je jedan dobar toplinski izolator (kombinacija aluminija i drva već je obrađena u stolarskim radovima jer je u tom slučaju konstrukcija pretežno iz drva).

U prozoru tipa «Hörmann» veza je ostvarena isključivo putem čepa od tvrde poliuretanske pjene (dobro uklještene u profilaciju okvira). Prozori ovog tipa vrlo su dobri i u pogledu zvučne izolacije, ne prenose sve vibracije.

Kod prozora tipa «Sykon» naglašena je nosiva funkcija unutrašnjeg okvira: prozor ima tri preklopa od čega je srednji («vjetrovni») rješen isključivo brtvilom. Ova veza između vanjske obloge, odnosno vanjskog dijela prozora i onog unutrašnjeg ostvaruje se i kombinacijom tvrdih profila iz plastike i poliuretanske pjene na taj način da tvrdi profil drži profilacijom i istovremeno zaštićuje svaku ispunu poliuretanskom pjenom.

Prozor tipa «Funestra» ima skoro idealne odlike visokovrijedne bravarske konstrukcije: nema toplinskih mostova uz veliku sigurnost konstruktivne veze, ima trostruki preklop uz trostruko brtvljenje i trostruko ostakljenje izo-staklom 40 mm uz najjednostavniju profilaciju.

Firma «Alutherm» nudi cijeli niz profila za različite detalje i prigode ugradbe bez toplinskih mostova spojenih na ovaj način. Mokra ispuna u stvari učvršćuje tvrđe pvc profile. Primjer je i  konstrukcija firme «Reynolds».

Daljnji razvoj ove ideje (izbjegavanja toplinskih mostova) doveo je do spajanja vanjskog i unutrašnjeg okvira isključivo putem tvrdih (ali ipak dovoljno elastičnih) pvc profila. Veza se ostvaruje isključivo profilacijom. Proizvodnja ovih prozora jednostavnija je od ranije opisanih tipova.

Firma «Gebro» za vezu koristi razvijeni pvc profil.

Firma «Bekschenbach» koristi međusobno preklopljeni dvostruki profil.

Osim toga: firma «Karneer» masivni jednostruki profil, a firma «Wicona»jednostavni i tanki ali dvostruki.

Revolucionarni prozor firme «Götz» predstavlja sljedeću varijaciju prozora bez toplinskog mosta. Novost je u tome da je krilo opet jednodjelno a da je ipak toplinski most izbjegnut zahvaljujući naročitom profilu za ostakljenje (s vanjske strane). Metalni nosivi okvir krila je potpuno zaštićen, nigdje ne dolazi u kontakt sa atmosferom. Doprozornik je dvodjelni spojen odgovarajućim brtvenim profilima (s dva jednaka profila). U ovom tipu prozora je interesantno da nema okapa, brtvljenje se postiže prislanjanjem specijalnog profila uz doprozornik, a eventualno prodrla voda se cijedi kroz profilaciju doprozornika.

Posljednji iz ove serije je prozor kombiniran iz aluminija i plastike. S vanjske strane je otporniji aluminij ali obzirom i na njegovu veću nosivost vanjski je okvir nosiv (što je prilično neobično među prikazanim primjerima). Veza između aluminijskog okvira i unutrašnjeg okvira iz pvc-a osigurana je međusobno odgovarajućom profilacijom i ispunom spojne komore tvrdom poliuretanskom pjenom. Ostakljenje se vrši pomoću plastičnih brtvila i plastične kit-letve također iz plastike.

 

 

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna