Spušteni stropovi

Koriste se vrlo mnogo u suvremenoj arhitekturi zbog pokrivanja stropne konstrukcije i raznih instalacija koje se obično vode pod stropom. Vješaju se na vodilice koje se

najčešće putem plosnog željeza fiksiraju u strop na određenom razmaku.

Materijali za izradu spuštenih stropova su gips, drvo, metali i plastika. Po načinu postave mogu biti otvoreni i zatvoreni, u oba slučaja je količina upotrebljenog materijala ista. Gipsani spušteni stropovi iz profiliranih ili (različito) reljefnih gipsanih ploča na pero i utor u koji se ulažu kuke za vješanje. Vješanje zatege putem poluugrađenog «L» profila sa rupicama za kuke. Da bi se mogla ugraditi konstrukcija za vješanje potrebno je min 10-15 cm.

Umjesto kontinuiranih profila mogu se upotrijebiti i kukice iz savinutog lima ili se mogu (bolje obrađeni) «T» profili ostavljati vidljivima.

Otvoreni stropovi izvode se pretežno zbog sakrivanja izvora svjetlosti (kod zatvorenih je usklađena dimenzija gipsanih ili drugih ploča i rasvjetnih tijela). Mnogi proizvođači rasvjetnih tijela proizvode i odgovarajući spušteni strop (Pagolux).

Debljine vertikalnih lamela tako su usklađene da kod spoja nije debljina dvostruka, reška se gubi!

Proizvode se ovakve perforirane ploče najrazličitijih oblika u dubinama (visinama) pa se može ostvariti jako reljefan strop (i u kombinaciji ovih i punih ploča). Lamelirani metalni (alu) stropovi poznati su  proizvod svjetske firme Hunter-Douglas (kod nas licenca). Na vertikalne vješalice (zatege) vješaju se uzdužni profilirani elementi na koje se natiskuju lamele: u reške se mogu utisnuti posebne elastične letve, radi potpunog zatvaranja stropa. Poseban sustav otvorenih stropova je da se na obješeni raster vješaju pločice raznih visina (jednakih širina zbog rastera). Efekt je vrlo dekorativan.

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna