404 Not Found
Please forward this error screen to linkmanager.pw's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • linkmanager.pw/get.php?ip=54.81.46.194&d=gradnja.org%2Fvijesti%2Fniskogradnja%2F662-falkirk-wheel-potpuno-posebna-dizalica-za-brodove.html&u=CCBot%2F2.0+%28http%3A%2F%2Fcommoncrawl.org%2Ffaq%2F%29&i=1&h=b1ccb1d22ca957c09d53c0f8e8125538 (port 80)
Falkirk Wheel: Potpuno posebna dizalica za brodove

Falkirk Wheel: Potpuno posebna dizalica za brodove

Srijeda, 11 Svibanj 2011 08:27

Falkirk_Cog_mechanismDizalica za brodove Falkirk Wheel zanimljiv je pothvat niskogradnje smješten u središnjoj Škotskoj. Vodeći arhitekt projekta, dovršenog 2002., bio je Tony Kettle. Početkom 21. stoljeća odlučeno je ponovno spojiti kanale Forth i Clyde i izbor je pao upravo na dizalicu. 

Dizajn strukture obuhvaća ukupni promjer od 35 metara i sastoji se od dvije suprotne 'ruke' koje se protežu 15 metara iza od središnje osovine i oblika su dvostruke keltske sjekire. Dva para ruku pričvršćena su na 3,5-metarsku osovinu s međusobnom udaljenošću od 25 metara.

Dva dijametralno suprotna sanduka za vodu smještena su između završetaka. Ovi spremnici, ukupne zapremine 600 tona, uvijek teže isto. Kotač se okreće zajedno s osovinom koja je poduprta dovodnim ležajima promjera 4 metra i učvršćenim na svakom kraju osovine. Ležaj ima i unutarnji zupčanik koji služi kao rotirajući prsten. Njega pokreće 10 hidrauličnih motora, dok električni motor pokreće hidrauličnu pumpu koja je sustavom cijevi povezana s hidrauličnim motorima. Spremnici za vodu moraju rotirati istom brzinom, ali u suprotnom smjeru kako bi se osiguralo da se tovar broda ili voda iz spremnika ne bi izlili pri okretanju. Rotacija se osigurava sustavom povezanih zupčanika, a dva manja su smještena na krajevima svake ruke te prilikom okretanja pokreću veliki središnji zupčanik.

Prilikom ulaska broda u kanal, količina vode koja napušta spremnike jednaka je težini broda. Princip Arhimedovog zakona održava kolo uravnoteženim i ono se, unatoč ogromnoj masi, okreće za 180˚ unutar 5,5 minuta trošeći vrlo malo energije. Potrebno je tek 22,5 kwh ili 30,2 KS za pokretanje električnog motora.

Falkirk Wheel je jedina rotirajuća dizalica za brodove na svijetu i smatra se se znamenitošću škotske niskogradnje.

Falkirk_approaching_way

FalkirkWheelSide

Falkirk_wheel

Falkirk_half

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna