404 Not Found
Please forward this error screen to linkmanager.pw's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • linkmanager.pw/get.php?ip=54.81.46.194&d=gradnja.org%2Fvijesti%2Fkratke-vijesti%2F791-za-architects-za-kolonizaciju-marsa.html&u=CCBot%2F2.0+%28http%3A%2F%2Fcommoncrawl.org%2Ffaq%2F%29&i=1&h=b1ccb1d22ca957c09d53c0f8e8125538 (port 80)
ZA Architects za kolonizaciju Marsa

ZA Architects za kolonizaciju Marsa

Srijeda, 18 Rujan 2013 12:58

mars1Tim kompanije ZA Architects smatra da se bazalt (koji je već pronađen na Marsu) može iskoristiti kao građevinski materijal u izgradnji velikih podzemnih pećina te iskoristiti kao "marsovski cement".

 

- Površina Marsa uglavnom je izgrađena od bazalta, koji je odličan materijal za izgradnju zaštitnih pećina, izolacije i stubova, koji su jači od čelika – saopćio je tim, prenosi Klix.ba.

Roboti bi trebali iskopati velike pećine i ostaviti bazaltne stubove da čuvaju krov. Kada astronauti stignu, trebju samo postaviti prozore, vrata i sustave za održavanje života.

- Ljudi će prije ili kasnije stići na Mars i zar ne bi bilo dobro da imaju stalnu stanicu za istraživanje. Korištenje pećina kao glavne zaštitne strukture kolonije čini se logičnim – rekla je Arina Ageeva iz ZA Architects.

Tim čak vjeruje da se bazalt može iskoristiti za stvaranje materijala nalik paučini i staklenim vlaknima, koji bi se također mogao iskoristiti kao građevinski materijal.

- Ovaj materijal već se koristi u aeronautici i automobilskoj industriji. Snažniji je i lakši od čelika, lakši za korištenje, vodootporan i ne korodira – kaže Ageeva. 

Arhitekti vjeruju da bi baze mogle sadržavati i farme, budući da je marsovsko tlo pogodno za uzgoj određenih kultura, poput šparoge.

- Mogućnost proizvodnje hrane učinit će naselja nezavisnim od skupih dostava sa Zemlje – dodala je Ageeva.

mars1

mars4

mars7

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna