Nakon što odlučite gdje će bti smještena Vaša dnevna soba, morate izraditi nacrte na kojima ćete naznačiti sve elemente koje želite u njoj. Na nacrtu ćete najlakše primijetiti nedostaje li joj možda neki od sadržaja koje želite i stoje li svi elementi na najboljem mogućem mjestu.

Nacrti su vjerojatno najbolji način planiranja organizacije dnevne sobe jer ih je moguće mijenjati i prilagođavati svojim željama sve dok se ne nađe onaj pravi. Nacrti koje sami izrađujete ne moraju nužno biti precizni, oni Vam služe samo za pomoć pri organizaciji i namjeni prostra.


Ako ste na uređenje dnevne sobe planirali potrošiti određenu svotu novca, preporučuje se da ju ne prekoračujete zbog trenutnih želja. Ako pak imate dovoljno novaca da ispunite sve želje, isplati se angažirati i stručnu pomoć (arhitekta ili dizajenra unutarnjeg uređenja). Stručni savjeti pri uređenju prostra Vam mogu pomoći da uštedite novac, a ljudi koji se bave tim poslom uglavnom žive od dobrog glasa pa je mala vjerojatnost da će počiniti neke velike i nepopravljive greške. Od stručnjaka možete i samo zatražiti savjet kako rasporediti namještaj (ukoliko ste glavni dio posla odlučili obaviti sami).
S promjenama koje su nastale u organizaciji života zadnjih desetljeća, dogodile su se i promjene u organizaciji životnog prostora. Tako je dnevna soba od nekedašnje prostorije za primanje gostiju postala prostorija koja mora ispuniti sve raznovrsnije zahtjeve svojih korisnikna.


Pri uređenju dnevne sobe morate voditi računa o tome da je ona prostor koji jednako koriste svi članovi kućanstva i da bi trebala ispunjavati najveći dio potreba i želja svih njih.

Želite li da dnevna soba služi za primanje gostiju, ne znači da od nje morate napraviti ukočen i formalan prostor. Među namještajem bi trebalo biti dovoljno mjesta za slobodno kretanje, a u prostoriju bi trebalo prodirati i dovoljno svjetla. Ovakve prostorije je poželjno ispuniti laganim i pokretnim namještajem koji se po potrebi može micati i pregupiravati.
Radni prostor u dnevnoj sobi je danas poprilično jednostavno organizirati. Ukoliko ćete raditi u dnevnoj sobi budite sigurni da ste dovoljno disciplinirani za taj izazov, a zatim ju organizirajte tako da na kraju dana možete lako pospremiti „radnu opremu“ i dnevnu sobu koristiti za obiteljska druženja. Ovakav način organizacije dnevne sobe zahtjeva i dobru rasvjetu te „kamufliranje“ telefonskih i inih kablova.


Imate li malu djecu koja mnogo vremena provode u dnevnoj sobi, nabavite namještaj koji će biti jednostavan za održavanje i na kojem se Vaša djeca neće moći ozlijediti.


Ako želite dnevnu sobu povezanu s kuhinjom i blagovaonicom, osigurajte dovoljno prostora za sve funkcije koje te prostorije trebaju ispunjavati. Različita područja možete naznačiti tepisima, staklenim pregradama ili na neki drugi, svoj, način.


Za koji god se tip dnevne sobe odlučite, bitno da je da se u njoj ugodno osjećate, da se u njoj možete opustiti i u uživati.

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17