108920_8685_Potkrovlje je najčešće, nepravedno, izostavljeno iz popisa prostorija koje treba urediti i u njima živjeti. Često služi samo kao ostava za gomile starih knjiga i kutija sa stvarima iz nekih prošlih dana. Usprkos tome, potkrovlje je vrlo privlačan i atraktivan životni prostor, a njegov specifičan smještaj unutar kuća omogućava različita rješenja uređenja prostora. Treba li dodati da uređenjem potkrovlja povećavate i otvarate svoj životni prostor?

Ako ne želite uređivti potkrovlje jer imate dovoljno životnog prostora, razmislite o tome da dodatno povećate prostor svoje dnevne sobe tako što ćete povećati njene stropove. Ovim jednostavnim potezom možete promijeniti cjelokupni dojam Vašeg doma. Povećanje stropa i ugradnja dodatnih prozora unijet će više prirodnog svjetla u Vaš dom.
Smatrate li da je strop Vaše dnevne sobe dovoljno visok i ne želite ga mijenjati, napravite u potkrovlju dodatnu spavaću sobu. Možete ju koristiti kao sobu za goste ili djecu. Ili možete urediti svoju novu spavaonicu.

U potkrovlju možete urediti i igraonicu za djecu. Djeca će imati prostor samo za sebe, a i nećete više morati hodati kroz gomile igračaka.

Radite kod kuće? U potkrovlju možete napraviti ured ili radnu sobu. Imat ćete dovoljno prostora, prirodne svjetlosti i mira za obavljanje poslova.
010402_bal_convert_attic
Kao što vidite, mogućnosti za uređenje potkovlja ima mnogo, ali kad se odlučite na uređenje ovog prostora, morat ćete imati na umu nekoliko stvari.
Prva je visina stropa. Ako nije dovoljno visok, možete razmisliti o nadogradnji potrebnih centimetara, ali to je skup proces koji ne rezultira uvijek onim što ste zamislili. Ako pod u Vašem potkrovlju nije dovoljno čvrst morat ćete ga ojačati da podnosi pritiske dnevnog kretanja. Trebat će vam stepenište da dođete do potkrovlja pa već pri planiranju kuće obratite pažnju na to. Spiralna stubišta mogu uštedjeti prostor, a u obzir dolaze i ljestve.

Bilo da se odlučite sami uređivati potkrovlje ili unajmiti nekoga da to učini za Vas, unaprijed izradite plan troškova i vremena koje će biti potrebno da se prostor uredi. Konzultiranje s arhitektom može Vam pomoći da donesete bolju odluku o namjeni potkrovlja, a i uštedjeti Vam nešto novca.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17