solarpanelU Povljani na otoku Pagu mogla bi već ove godine početi s radom prva hrvatska solarna elektrana. Zadarska županija potvrdila je kako je ovo projekt od posebnog interesa, a Ministarsto je izdalo svu potrebnu dokumentaciju.

Elektranu snage 3,8 MW gradit će tvrtka Jadran lux. Vrijednost projekta procjenjena ja otprilike 15 milijuna eura.

U Hrvatskoj zasad postoji tek pet malih fotonaponskih elektrana čija je snaga 62 kW. Kako se ovo područje energetike zadnjih godina bez prestanka razvija, i Hrvati su, izgleda, svatili koliko je važno. Tome je doprinijelo i uvođenje državnih poticaja. Svim investitorima država jamči 12-godišnji otkup proizvedene struje po dosta višim cijenama od uobičajenih. Hrvatska do 2020. treba proizvoditi 20 posto iz obnovljivih izvora energije. Nacionalna energetska strategija predviđa da će dotad ukupna snaga proizvodnje iz obnovljivih izvora biti 1545 MW.

Ministarstvo je dosad odobrilo 87 od 220 prijavljenih projekata iskorištavanja sunčeve energije. Među 87 odobrenih projekata nalaze se i četiri projekta gradnje solarnih elektrana ukupne snage 170 MW.

Igor Raguzin iz Ministarstva gospodarstva kaže:

- Tome će, uz zagarantirane subvencionirane otkupne cijene električne energije i stalni razboj sve efikasnijih tehnologija koje povećavaju isplativost takvih ulaganja, pridonijeti i poticanje investitora iz državnog proračuna, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, regionalnih agencija i drugih izvora.

Očekuje se da će se ove godine u Hrvatskoj prodati i dvostruko više fotonaponskih sustava nego što je to bio slučaj dosada.

Među europskim zemljama Njemačka je apsolutni rekorder u uporabi fotonaponskih sustava, a u stopu je slijedi i Češka.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17