energyball4Portal Zelena Energija napravio je popis novosti u sustavu poticanja obnovljivih izvora energije donesenih početkom 2011. godine. Neke od promjena su novosti, ali u globalu nisu pretjerano velike ni značajne.

Izmjene uredbi i nove tarifne stavke

Vlada je promijenila Uredbu minimalnom udjelu električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije čija se proizvodnja potiče i ona u ukupnoj neposrednoj potrošnji sada iznosi 13.6 % za obnovljive izvore energije i 4% za kogeneracijska postrojenja. Također je promijenila i Uredbu o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije i prema njoj naknada za 2011. godinu ostaje na razini prošle godine u iznosu od 0.5 lipa po kWh. Nadalje, opskrbljivač je dobio pravo na posebnu naknadu za uslugu prikupljanja naknade za poticanje u visini od 1% te za rizik naplate u iznosu od 0.5% od osnovice računa koji operater tržišta ispostavlja opskrbljivaču.

Dodatno, HROTE je ovih dana izašao s novim tarifnim stavkama za 2011. godinu (zavirite pod “Poticajne cijene”) koje su u prosjeku nekoliko lipa više u odnosu na prošlu godinu.

Novi vjetroparkovi u sustavu poticanja OIE

I ako već do sada niste čuli, Hrvatska se od sada može pohvaliti s pet vjetroparkova i jednim usamljenim vjetroagregatom (Končar, Pometeno brdo) koji su ušli na popis HROTE-a kao povlašteni proizvođači električne energije. Ukupna instalirana snaga vjetroelektrana u Hrvatskoj time je porasla na 78.75 MW, a trenutačno najveći vjetropark je VP Vrataruša instalirane snage 42 MW.

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17