Sahara01Održavanje čistog okoliša, proizvodnja energije koja ne zagađuje okoliš i osigurana hrana za svo stanovništvo svijeta, izazovi su s kojima se danas sve češće suočavamo.

Kada se 2006. prvi puta počeo spominjati Sahara Forest Project vladalo je mišljenje da ideja nije provodiva u djelo. Ipak, početna nevjerica je prošla, i za probno područje projekta izabrano je 200 000 četvornih metara na jugu Jordana, u gradu Aqaba uz Crveno more. Projekt će se, bude li uspješan, proširiti na dodatna dva milijuna četvornih metara. SFP okuplja projekte Concentrated Solar Power (CSP) i Seawater Greenhouses i na taj način stvara velike količine obnovljive energije, ali i rješava problem neplodne pustinjske zemlje pretvarajući je u plodnu oazu, piše Jutarnji list.

Staklenici morske vode (Seawater Greenhouses) koriste se sunčevom energijom kako bi morsku vodu pretvorili u pitku i potom njome navodnjavali povrće i alge koje upijaju CO2.

Contetrated Solar Power uz pomoć tisuća ogledala griju vodu na više od 500 stupnjeva Celzijevih, a para pokreće turbinu stvara električnu energiju.

Projekt je vrijedan oko 80 milijuna eura, a trebao bi pružiti potencijal agrikulturalnog razvoja u sušnim područjima.

Više o projektu možete pročitati na SFP.

Sahara02

Sahara03

Sahara04

Sahara05

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17