produznikabelŽivimo u vremenu u kojem smo zatrpani ponudom uređaja koji će naš život učiniti lakšim i zabavnijim, pomoći nam da zaboravimo na probleme koji nas muče i skratimo dan. Svi ti uređaji „bez kojih se ne može“ uglavnom zahtjevaju električnu energiju. A ona je iz dana u dan sve skuplja.

Već odavno svi se pitamo kako uštedjeti energiju, a ne štedjeti na načinu života na koji smo naviknuti i ne odricati se uređaja koji naš život olakšavaju ili dodatno kompliciraju, ali su odavno postali dijelom naše svakodnevnice. Kako (p)ostati zelen, štedjeti energiju istodobno štedeći novac i osjećati se bolje znajući da činite nešto za budućnost planeta?

Najlakši korak je zamjena običnih žarulja štednima. Ali to već svi znaju. I malo tko prakticira.

Drugi korak je isključivanje uređaja koje ne koristite iz strujne mreže. Jednostavno. Ili ipak ne? Kućanstva danas imaju desetke aparata koji za svoj rad zahtjevaju struju. Uključivanje i isključivanje svakog aparata pojedinačno i nije tako jednostavan zadatak. Troši mnogo vremena i, sasvim sigurno, na ovom svijetu postoji jako malo ljudima kojima se da svakodnevno po nekoliko puta obilaziti kućanske aparate, uljučivati ih i isključivati iz strujnog kruga i pritom se ne osjećati kao da troše dragocjeno vrijeme na gluposti. Zbog toga na tržištu postoji nekoliko uređaja na koje je moguće priključiti nekoliko kućnih aparata i onda ih sve jednim pritiskom gumba na daljinskom upravljaču – ugasiti. I kupovina kućanskih aparata koji troše manje energije dobro je ulaganje. Iako je cijena takvih uređaja viša od onih koji ne vode računa o potrošnji energije, oni brzo vrate novac koji je uložen u njih.

solarmala

Toplinska izolacija zidova i prozora na Vašem domu smanjit će račune za grijanje. Spuštene rolete i navučene zavjese čuvaju od gubitaka topline. Radijatori koji mogu zadržati višak topline i proširiti je prostorom kada je to potrebno još su jedno dobro ulaganje. Ako ne koristite prostorije, nemojte ih  zagrijavati. Stare bojlere zamijenite novima koji sklupljaju toplinu i kasnije je iskorištavaju za ponovno zagrijavanje vode.

Iako se ovi savjeti nekima čine nepotrebnima i možda neće u mnogome utjecati na kućni proračun, trebali bismo početi razmišljati o okolišu i budućnosti planeta.

Oni koji su financijski sposobni podnijeti veća ulaganja svakako bi trebali razmisliti o instaliranju solarnih sustava za proizvodnju tople vode i električne energije, vjetroturbina za proizvodnju električne energije i korištenju biomase za zagrijavanje prostora. Iako su ovakva ulaganja skupa u početku, svaki novčić uložen u njih vratit će se u obliku godina grijanja prostora i vode, vlastite električne energije, te neovisnosti o distributerima energije i nebrizi zbog previsokih računa.

 energyball3

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17