Heliotrop: Dokaz da je energija iz obnovljivih izvora dovoljna

Friday, 26 November 2010 11:03

Heliotrop_GebudeIdeja arhitekta Rolfa Dicha o rotirajućoj solarnoj zgrdi postala je stvarnost. Pametna zgrada koja generira dovoljno energije za sve energetske potrebe njenih korisnika, a ostatak vraća u energetski sustav nazvana je Heliotrop.

 

Heliotrop maksimalno koristi Sunčevu energiju na način da rotirajući uspijeva, pomoću solarnog krova, termalnih cijevi i trostrukih prozora, proizvesti pet puta više energije nego što sama troši.

Kada se prije 25 godina Rolf Disch borio protiv nuklearke u njemačkom Friburgu i tvrdio da Sunčeva svjetlost i toplina mogu osigurati dovoljno energije, nisu svi mislili da je u pravu. Izgradnjom Heliotropa Disch je razuvjerio sve svoje oponente i dokazao da ni danas ne koristimo alternativne izvore energije ni izbliza dovoljno.

Heliotrop je postavljen na stup koji omogućuje da se rotira 180 stupnjeva u pravcu kretanja Sunca. Solarnim panelima od 6.6 kWh proizvodi se električna energija, a cijevima teče voda koja tijekom dana omogućava zagrijavanje stanova. Za voda za domaćinstvo se koristi kišanica i otpadna voda.

Dischova zgrada svakako je primjer održivog građevinskog i arhitektonskog sustava koji čuva okoliš. Možda bi se i hrvatski arhitekti trebali povesti za njegovim primjerom...

Heliotrophotel_ansicht

LuftHeliotrop

Heliotrop_Freiburg

Heliotrop_Nacht

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna