staygrounded03Projekt zanimljiva imena „Ostani prizemljen“ ne uzima ništa od Zemlje na kojoj je izgrađen i na kojoj živimo. Riječ je o kući smještenoj u zemlji koja je svaki kvadratni metar iskorišten za stvaranje unutarnjeg prostora vratila u odliku zelenih zidova ili vrta. Zemlja koja okružuje zidove ujedno je i izvrsna izolacija, te se na taj način štedi i energija.

Unutarnje dvorište sa stablima i mnogo sunčanih sati stvari okruženje koje osigurava privatnost i udobnost, te mnogo vremena provedenog na Suncu. „Svjetlosni i zračni topovi“ stvaraju sustav prirodne ventilacije u kući.

Površina kuće iznosi 202,68 metara kvadratnih, a vrt je više nego dvostruko veći od površine kuće. Projekt ove jedinstvene kuće izradio je Materica Studio, a nalazi se u Ferrari u Italiji.

Ovakve je kuće moguće praviti jako blizu jednu drugoj, pa je tako kuća sa slika spojena s druge dvije kuće i prekrivena fotovoltacima. Brežuljak u kojem je kuća smještena omogućava joj energetsku neovisnost. Osim fotovoltaika, kuća je opremljena i sustavom za geotermalno grijanje.

Uz ovakve načine uštede energije, uskoro ćemo svi živjeti kao Hobiti!

staygrounded01

staygrounded04

staygrounded05

staygrounded06

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17