fablab-ed01Institut za naprednu arhitekturu iz Katalonije osmislio je Fab Lab, solarnu kuću za četveročlanu obitelj koja se može sagraditi u dva tjedna. Ova samoodrživa građevina novi je obrzac energetske učinkovitosti.

Fab Lab kuća rabi isključivo solarnu energiju, napravljena je od drva, koristi posljednja tehnološka dostignuća i ima 75 kvadrata površine. Zbog svojeg dostignuća, tvorci ove kuće nagrađeni su na izložbi Solar Decathlon Europe 2010. u Madridu Nagradom poblike.

Iz katalonskog Instituta kaću kako kuća zahvaljujući zaobljenom obliku proizvodi dvostruko više energije nego što troši, a vlasnicima omofućava maksimalno iskorištavanje unuttrašnjosti.

Kuću Fab Lab dizajnirali su arhitekti iz više od 20 zemalja, a  financirali su je IAAC, MIT i nekoliko privatnih poduzeća.

Direktor IAAC-a, Vicente Guallart kaže kako forma kuće odgovara energetskom potencijalu.

- Dok je u 20. stoljeću forma slijedila funkcionalnost, u 21. stoljeću ona slijedi energiju. Građevine moraju slijediti prirodne zakone, biti samodostatne, poput stabala – kaže on.

- Proizveli smo solarnu kuću prema srednjovjekovnim principima: projektant i graditelj su ista osoba. Fab Lab nije samo tehnički i socijalni inženjering, to je i dizajn u potpunom skladu s neposrednom okolinom, koncipiran tako da se prilagođava klimi mjesta -objašnjava Guallart.

Kuću je na izložbi Solar Decathlon 2010. posjetillo više od 20 000 osoba, a njome je bio oduševljen i španjolski princ Felipe koji je izjavio da ga podsjeća na brod.

Direktor projekta Fab Lab, Daniel Ibanez, izjavio je kako najvećim uspjehom smatra to što su uspjeli osvojiti publiku, te činjenicu da je od najboljih španjolskih i američkih tehnologija postignut veliki napredak u arhitektonskoj integraciji solarnih sustava.

Početna cijena kuće je 45 000 eura.

Fab-Lab-House-Foto-Adria-Goula

Fab-Lab-House-Foto-Adria-Goula1

Fab-Lab-House-Foto-Adria-Goula2

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17