prozoriplin3Prvi siječnja nije označio samo početak nove godine, nego i brojna poskupljenja. U Hrvatskoj se to  prije svega odnosi na cijenu plina, koji je u brojnim kućanstvima sredstvo za grijanje. Iako je i dalje najjeftiniji energent za grijanje doma, pitanje je vremena kada će doći do novih poskupljenja.

 

 

 

Jednostavno, s jedne strane je plin na svjetskom tržištu sve skuplji, a s druge strane Hrvatskoj u dogledno vrijeme predstoji ulazak u punopravno članstvo u Europskoj uniji, a to istodobno znači uvođenje trošarina na potrošnju plina, koje trenutačno ne postoje u Hrvatskoj. Stoga će svaka  ušteđena kuna biti dvostruko vrjednija, isto kao i svaki ušteđeni kubični metar plina. Namjera svakog kućanstva je potrošiti što manje energije za potrebe grijanja, no katkad je to jako teško. Ne možemo se boriti protiv prirode, koja s vremena na vrijeme, i to unatoč klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju, u obliku jake zime pokaže „zube“.

prozoriplin1

Tako je bilo ovog siječnja, kada se u središnjoj Hrvatskoj  temperatura rijetko penjala iznad ništice. U takvim uvjetima prirodno je da brojači namijenjeni mjerenju potrošnje plina „luduju“. Kako bi se potrošnja energije svela na minimum, kućanstva moraju imati što manje „rupa“, kroz koje toplina, a samim time i energija  bježe. Jedan od većih problema u hrvatskim kućanstvima nedvojbeno su nedovršene kuće. Kod nas je vrlo čest problem nepostojanje fasada, pa se kroz „gole“ zidove troši ogromna količina   energije, što bi se u slučaju dobre fasade ipak izbjeglo. U Njemačkoj, primjerice, takvih problema baš i nema, no istraživanja su pokazala kako brojni drugi faktori utječu na gubitak energije, koji bi se investicijama i modernizacijom kućanstava mogao izbjeći. Gubitku energije, pokazala su  njemačka istraživanja, najviše pridonose stari prozori.

prozoriplin2

Čak 40 posto izgubljene energije moglo bi se sačuvati kada bi se stari prozori zamijenili novima. Istraživanje je također pokazalo kako više od dvije trećine njemačkih kućanstava ima dotrajale prozore, koje bi itekako valjalo zamijeniti. Njemački stručnjaci upozoravaju kako se prečesto ide krivim redoslijedom, pa se prvo mijenja dotrajalo centralno grijanje. Prema stručnjacima bi prvi korak trebao biti izmjena prozora, kako bi se „vanjski sloj“ kuće obnovio, a tek bi tada na red trebalo doći centralno grijanje. Jedan od većih problema, kada su u pitanju prozori, je kvaliteta stakla.

 

prozoriplingraf

Stara stakla nisu ni izbliza dobri izolatori kao što su to prozori iz današnjeg vremena. Osim toga, stari prozori većinom imaju dva sloja stakla, dok je kod novih uobičajeno da se sastoje od tri sloja. Plastični i aluminijski okviri, također su energetski učinkovitiji od drvenih okvira. (IvK)

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17