aubarquitetura1Novu zgradu istraživačkog centra Sveučilišta u Orihueli u Španjolskoj osmislili su arhitekti iz ureda SUBARQITECTURA zajedno s kolegom J.M. Torresom Nadalom. Sadržaji su organizirani oko nekoliko natkrivenih, međusobno povezanih unutarnjih dvorišta. Dvorišta su zamišljena kao prostor koji se istovremeno doživljava kao i unutrašnji i vanjski te su predviđena za zadržavanje i druženje, a iz njih se ulazi u laboratorije.

aubarquitetura2

Klimatski uvjeti područja u kojem se zgrada nalazi su vrlo nepovoljni zbog vrlo male količine padalina i visoke temperature, koja ljeti naraste do 40°C. Glavna funkcija dvorišta je ublažiti negativan učinak takve klime. Ona imaju ulogu tampon zone unutar koje se tehnološkim pomagalima reguliraju uvjeti osvjetljenja, količina vlažnosti i temperatura.
Fasade vanjskog oplošja zgrade izvedene su od bijelih plastičnih panela. Paneli su, ovisno o korištenju i sadržaju prostora kojeg zatvaraju, podijeljeni u tri horizontalne zone različite transparentnosti i poroznosti.
aubarquitetura3

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17