Život u "uvrnutom" neboderu

Wednesday, 04 May 2011 20:57

Turning_torso_by_night1Kao najviša građevina Skandinavije, neboder Turning torso dominira švedskim gradom Malmeom. Visinom od 190 metara i sa svoja 54 kata predstavlja prepoznatljiv simbol grada.

Priča je počela negdje na prijelazu tisućljeća kada je španjolski arhitekt Santiago Calatrava zamoljen dizajnirati privremeni paviljon za 'European housing exhibition Bo01' održan u Malmeu 2001. U isto vrijeme predložena je gradnja visoke zgrade te je Calatrava također konzultiran.

Izgradnja je počela u ljeto 2001. Dizajn tornja utemeljen je na Calatravinoj bijeloj mramornoj skulpturi Twisting torso. Vidljivo iz samog imena, i skulptura i zgrada oblika su izvrćućeg ljudskog tijela. Zgrada je konstruirana u devet nepravilnih peterokuta po pet katova koji se, rotirajući oko okomite jezgre poduprte vanjskim čeličnim okvirom, zavrću pri usponu, s time da je najviši dio okrenut 90 stupnjeva u smjeru kazaljke na satu u odnosu na prizemlje. Dva donja dijela namijenjena su uredskim prostorima dok ostali sadrže 147 luksuznih stanova.

Turning torso završen je 2006., a od 2009. javnosti je, tijekom nekoliko ljetnih tjedana i uz prethodnu rezervaciju, dopušten posjet vrhu tornja. Budući da je riječ o privatnoj stambenoj zgradi, javni se pristup inače izbjegava.

Turning_Torso_3

Turning_Torso_Malmo

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna