zaha_hadidJedna od najpoznatijih i jedina ženska zvijezda u svijetu arhitekture, Zaha Hadid, tek u šestom desetljeću života dobila je priznanje svojih kolega. Uručena joj je nagrada za arhitekturu Sterling Prize 2010. Iako je desetljećima pobjeđivala na mnogobrojnim natječajima, većina futurističkih projekata Zahe Hadid nikad nije sagrađena. Neizvođenje njenih projekata obrazlagano je čak i riječima da „nisu ništa posebno“, što je u slučaju Zahe Hadid prava uvreda. Možda mnogo toga nisu, ali njene ideje posebne – jesu!

Časopis Time proglasio ju je jednom od stotinu najuglednijih ljudi na svijetu, a konačno priznanje njenoj posebnosti došlo je nedavno, kad je Kraljevski institut britanskih arhitekata odlučio upravo njoj dodijeliti svoju godišnju nagradu za arhitekturu. Iako je još 2004. struka odala priznanje ovoj arhitektici dodjelivši joj Pritzkerovu nagradu, Sterling Prize vjerojatno joj je barem jednako važan jer dolazi iz zemlje koja se gotovo nikako nije mogla pomiriti s posebnošću arhitekture koju stvara Zaha Hadid.

Godine kad su Zahu Hadid nazivali „onom koja ništa ne gradi“ daleko su iza nje. Danas ima 25 dovršenih projekata i još 56 koji su dobili sve dozvole potrebne za izgradnju.

- Ja ne stvaram zgodne zgrade, lijepe zgrade. Volim kad arhitektura ima sirovu, vitalnu, zemaljsku kvalitetu – kaže sama arhitektica o svojim projektima.

Njeno shvaćanje arhitekture, usprkos i posljednjem priznanju, ne sjeda svima. Britanski arhitektonski kritičar Gavin Stamp smatra da Zahine zgrade gutaju previše novaca, te da je sve u njima podređeno tome da ona sama postane ikona arhitekture. (Globus)

Je li Zaha Hadid arhitekturu podredila svojim osobnim ciljevima ili ne, prosudite sami.

ZARAGOZA_BRIDGE_PAVILION

R._LOPEZ_DE_HEREDIA_WINE_PAVILION

MAGGIES_CENTRE_FIFE

JS_BACH_CHAMBER_MUSIC_HALL

CHANEL_MOBILE_ART_PAVILION

BERGISEL_SKI_JUMP

maxxi-rome-iwan_baan

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17