hypo1Kvalitetan dizajn i izvedba, te probrani materijali koštali su investitora gotovo sto milijuna eura. Izvedbeni projekt su, prema idejnom projektu Thoma Maynea i ureda Morphisis Architects iz SAD-a, izradili hrvatska tvrtka Tehnozone i ured Moser Architekten iz Beča.

 

 

Građevina je poslovni kompleks koji se sastoji od poslovnih, trgovačkih, ugostiteljskih i ostalih  pratećih sadržaja s potrebnim parkirališno - garažnim prostorima i svim pratećim gospodarskim i  tehničkim prostorima. Ovi su sadržaji organizirani u zgradi koja se tipološki može okarakterizirati kao “megastruktura”. Kompleks je sačinjen od više cjelina.
Zgrada B1 je poslovna građevina katnosti tri podrumske etaže, prizemlje i jedanaest katova. U podrumskim etažama zgrade smješteni su tehnički i gospodarski prostori banke. Na drugoj i trećoj podzemnoj etaži nalaze se ventilostrojarnice, sprinkler stanica i spremišta. U prvoj podzemnoj etaži smješten je gospodarski i dostavni prostor zgrade oko kojeg su grupirani prostori trafostanice, dizelagregata, prostorije s elektro brojilima, radionice za održavanje i prostori za privremeno odlaganje otpada. Oko središnje komunikacije formirani su prostori centralne arhive s pripadajućim uredom, spremišta, prostori za kontrolu i distribuciju pošte, sistemska soba, prostorija centralnog nadzornog sustava, prostorija za uređaje neprekidnog napajanja (ups), te garderobe i sanitarije tehničkog osoblja. Na gornjim etažama (prvi do deseti kat) smještene su uredske prostorije banke i vanjskih korisnika. Unutar središnje jezgre organizirane su komunikacijske vertikale (dvije grupe od po četiri dizala, te sigurnosna evakuacijska stubišta), instalacijske vertikale, sanitarni čvorovi s WC-ima i čajnim kuhinjama, sistemske sobe, spremišta, arhive, fotokopirnice i sl. Obodno, orjentirane prema sjeveru i jugu, smještene su radne prostorije – uredi organizirani kao zasebne prostorije ili kao otvoreni uredi. Na jedanaestom katu – uvučenom u odnosu na niže etaže – nalaze se prostori plinske kotlovnice , ventilostojarnice i plinske mjerne stanice, a na prohodnom ravnom krovu rashladni tornjevi i ostala strojarska oprema.

hypo2

Zgrada B2 je poslovna multifunkcionalna građevina katnosti tri podrumske etaže, prizemlje i osam katova. Glavni pristupi u objekt na nivou prizemlja locirani su na istočnoj strani središnjeg trga i s istočne strane kompleksa. U prvoj podzemnoj etaži smješten je podrumski lobby sa sanitarijama za posjetioce (budući se pretpostavlja da će dio korisnika ulaziti u građevinu iz podrumskih etaža), prostori opskrbe kuhinje i restorana sa spremištima te garderobama i sanitarijama osoblja, kao i prostorom za privremeno odlaganje otpada iz kuhinje. U drugoj i trećoj podrumskoj etaži organizirani su tehnički prostori zgrade – ventilostrojarnice i rashladne stanice te prostori dijela bazenske tehnike za wellness centar smješten na 3. i 4. katu. U prizemlju se nalazi ulazni lobby kao glavni distributivni prostor za sve organizacijske cjeline objekta, s prostorom za registraciju i uredima potrebnim za organizaciju kongresa i ostalih događanja. Uz ulazni lobby nalazi se predvorje dvorane i višenamjenska dvorana kapaciteta 700 sjedećih mjesta s pratećim prostorima spremišta, pozadine scene, kabinama prevoditelja, režije i rasvjete, te   pripreme. Na prvom katu su projektirani prostori za održavanje seminara, sa sedam soba ukupnog kapaciteta 250 mjesta, organiziranih oko zajedničke komunikacije. Pristup je moguć i s terase  povezane s prostorom središnjeg trga vanjskim – otvorenim čeličnim stubištem. Terasa služi kao ekstenzija prostora za okupljanje na prvom katu. Na drugom katu se nalaze dvije sobe za seminare ukupnog kapaciteta 50 mjesta te restoran sa 160 mjesta i pripadajućom kuhinjom te terasom na istočnoj strani objekta. Na trećem i četvrtom katu orgaziran je wellness centar koji se sastoji od fi tness dvorana, zatvorenog bazena, garderoba sa sanitarijama, saune s pratećim prostorima, jacuzzijem, te prostorija za trenere i upravu sa zasebnim sanitarnim čvorom i garderobama. Iznad prostora garderoba i sanitarija fi tnessa, a na nivou 5. kata smješteni su tehnički prostori s uređajima za klimatizaciju i ventilaciju prostora wellnessa. Od četvrtog do osmog kata – uvučenog u odnosu na niže etaže – smješteni su uredski prostori. Zgrada B2 smještena je na zapadnoj strani kompleksa.

hypo3

Zgrada B3 je poslovna građevina katnosti tri podrumske etaže, prizemlje i devet katova. U prizemlju je formiran reprezentativni ulazni lobby vezan na komunikacijsku vertikalu s tri dizala i požarnim stubištem. Na južnom i zapadnom dijelu prizemlja građevine nalaze se poslovni prostori – lokali u roh-bau izvedbi. Također je formirana dodatna jezgra dizala namijenjena korisnicima uredskog  prostora visokog standarda na 8. katu. U podrumskim etažama zgrade smješteni su ulazni prostori s vezom na komunikacijsku vertikalu, a u podrumu je prostor za privremeno odlaganje otpada. Na  gornjim etažama (prvi do osmi kat) smještene su uredske prostorije. Osmi kat uvučen je u odnosu na ostale etaže.

hypo4

Zgrada B4 je građevina koja se sastoji od 3 podrumske etaže, prizemlja poslovne namjene, Na prvom katu smješten je dječji vrtić, od drugog do šestog kata nalaze se poslovni apartmani i stanovi namijenjeni za smještaj članova uprave banke i visoko pozicioniranih  menadžera, a na sedmom katu je strojarnica lifta. To je u konačnici tri podzemne i osam nadzemnih etaža. (TiK)

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17